„Každý rok surfinie vysazuji do mísy na noze. Celý den jsou na volném prostranství na slunci. Před deštěm je vždy schovávám, denně obírám odkvetlé květy a před zaléváním vždy rukou zkouším, zda není půda mokrá“ dodává.

Petúnie a surfinie jsou krásné, ale i zranitelné

Surfinie, převislé, vytrvalé petúnie získaly v posledních letech velkou oblibu. Vždyť jsou schopny vytvořit z truhlíku zelený koberec plný nádherných květů. Při dobré péči a ideálním počasí jsou schopny přirůstat i 3 cm denně, a tak během června, kdy je dostatek slunečního svitu, jsou dlouhé dny a je teplo, mohou narůst do délky jednoho metru. To jim zajistilo místo mezi nejoblíbenějšími balkonovými květinami.

Samozřejmě pelargonie jsou asi nejrozšířenější, ale surfinie jim statečně šlapou na záda. Pelargonie nerostou nikdy tak rychle, ale mají zase řadu jiných předností. Tou největší je, že mají relativně tuhé listy a nenapadají je tolik choroby a škůdci. Pelargonie také daleko lépe snáší sucho. Pokud odjedeme a několik dní pelargonie nezalijeme, nic se nestane. Daleko více jim škodí nadbytek vody než její nedostatek.

Plnokvěté odrůdy ohrožuje i rosa

To surfinie jsou daleko náročnější. Samozřejmě vyžadují kvalitní substrát s dostatkem živin a stopových prvků. Velmi důležité je železo. Ale hlavně potřebují pravidelnou zálivku. Slunné stanoviště jim také vyhovuje. Na druhou stranu při ochlazení nesnášejí přemokřený substrát. V našich podmínkách, kdy jsou větší rozdíly teplot mezi dnem a nocí a po ránu se často vyskytuje rosa, je lepší odkvetlé květy odstřihovat. Květy jsou velké, a zvláště u plnokvětých odrůd hrozí při vlhku napadení plísní šedou. Ta sice napadne odkvetlé květy, ale při déle trvajícím vlhku zasáhne i zelené části a může rostlinu zahubit. Plíseň se nejvíce šíří za vlhka a chladna. Protože mají surfinie měkké listy, daleko častěji se na nich objeví i padlí, které se šíří i za sucha a tepla. Projevuje se bělavým povlakem na listech, které po čase hnědnou a následně odumřou. Zpočátku se padlí pozná snadno a bělavý povlak lze z listu setřít a list vypadá zase normálně. Odumírající listy postižené padlím následně napadá plíseň šedá. Ta už ale napadá vnitřek listů i stonků a nelze ji proto setřít. Proto je důležité rostliny prohlížet a v případě objevení choroby zasáhnout.

Přebytek dusíku škodí

Protože jde o dvě různé choroby, je třeba na každou použít určený přípravek. Důležité je také správné ošetřování a pěstování. Surfinie sice vyžadují dostatek živin, ale při přehnojení dusíkem jsou pletiva rostlin měkká a často je napadají choroby i škůdci. Šťavnaté a měkké výhonky výborně chutnají třeba mšicím. Během května a června je dobré surfinie přihnojovat hnojivy se všemi prvky, ale od července je již lepší používat hnojiva s nižším obsahem dusíku. Když budete rostliny pravidelně kontrolovat a odstraňovat odkvetlé květy a usychající části, měly by surfinie zůstat zdravé. V případě, že se objeví nějaká choroba, je nutné rostliny ošetřit vhodným přípravkem. Při péči, kterou vašim rostlinám věnujete, by měly krásně růst a kvést.