Vypěstujte si vlastní sazenice petúnií

Petúnie jsou jednoletky, a pokud se vám omylem samy nevysemení, pak se o výsev budete muset postarat vy. Na předpěstování petúnií je vhodný už únor, ale také březen. Vypěstujte si vlastní sazeničky jihoamerických krásek a až bude v květnu čas na jejich sázení, budete mít vlastní krásné a zdravé rostlinky, které vás budou těšit barevnými květy celé léto. Předpěstování není náročné, ale má svá pravidla.

Pěstování petúnií není náročné

Promyslete si, jak petúnie nekombinujete. V nabídce je obrovské množství kultivarů všemožných barev. Květy mohou být také dvojbarevné či velkokvěté. Vzrůstem jsou tyto letničky poléhavé nebo převislé.

Domácí předpěstování petúnií není nijak náročné. Připravte se na to, že klíčení semen je vhodné při teplotách okolo 20 stupňů Celsia. Místo musí být dostatečně světlé a substrát vlhký. Nenechte substrát proschnout a nezahrnujte jím drobounká semínka. Petúnie totiž potřebují ke klíčením světlo.

Plánujete-li předpěstování ve skleníku, obvykle je nejvhodnější doba v březnu a dubnu. A pokud vám uteče i tento termín, petúnie můžete vysévat venku až do června.

Předpěstování a vysazování petúnií

Pokud budou mít semínka dobré podmínky, začnou klíčit zhruba za dva týdny. Po vyklíčení je vhodné pravidelné větrání místnosti i mírné snížení teploty. Pomalejším růstem zajistíte rostlinkám sílu. Košatější nízký vzrůst je lepší než do výšky.

Petúnie je vhodné přesadit do květináčů nebo truhlíků v okamžiku, kdy se objeví první pravé listy. Pamatujte na to, že ven se dávají až po zmrzlých čili v polovině května. Svědčí jim samozavlažovací nádoby, kvalitní půda i vhodná hnojiva. Petúnie jsou na výživu náročné a v zahradnictvích či hobby marketech naleznete hnojiva i substráty připravené speciálně pro pěstění petúnií.

Zdroje: www.nkz.cz, cs.wikipedia.org