Zdroje: www.magazinzahrada.cz, abecedazahrady.dama.cz

Petúnie, lidově petunky, jsou populární balkonové letničky, které jsou dekorativní ozdobou mnoha balkonů, teras, okenních parapetů i zahrad. Něžná květinka má blízko k tabáku, od něhož má odvozené i svoje jméno. Podařilo se ji vypěstovat během 19. století pomocí křížení. V současné době je jich nespočet druhů. Jejich předchůdci pocházejí z oblasti Jižní Ameriky. Přirozeně se vyskytují v oblasti jižní Brazílie a na severu Argentiny.

Petúnie jsou převážně jednoleté rostliny s přímými i převislými stonky, které bývají mnohonásobně větvené s květinami výrazné barvy. Dokáží dorůst až do výšky 80 centimetrů. Na stoncích se nacházejí menší listy vejčitého tvaru s tupým nebo špičatým zakončením. Pro petúnie je typické i to, že se na listech nacházejí různě dlouhé chloupky. Květy mají tvar kalichu, který bývá zvonkovitý a hluboce dělený, jeho cípy mají kopinatý až čárkovitý tvar.

Dejte květům petúnií maximální péči

Ačkoliv květina není náročná na pěstování, máme pro vás pár vychytávek, které prospívají jejímu růstu a květům. Dopřejte jim jen to nejlepší.

1. Zaštipování je cesta

Chcete, aby rostlina měla po celé léto bohaté a svěží květy? Pravidelně zaštipujte petúnie přesně nad první sadou zdravých listů každého stonku. Nic moc k tomu nepotřebujete, postačí vám jen váš ukazováček a palec. Rostlina se zároveň rozkošatí, takže květy se budou tvořit i na nových výhoncích a bude jich o mnoho víc.

2. Odkvetlé květy pryč

Dalším zásadním krokem, který pomůže petúniím k plnějším novým květům, je odstraňování zvadlých, suchých a vybledlých květů včetně semeníku. Rostlina pak soustředí svou energii více na produkci nových květů. Dodržujte dvě jednoduchá pravidla: odřízněte květinu ihned, jakmile zhnědne společně se stonkem přímo nad další sadou listů.

3. Prořezávání dokáže zázraky

Jakmile bude mít rostlina výhonky dlouhé tak 20 cm, zkraťte tři nebo čtyři stonky na polovinu provedením řezu těsně nad kolenem stonku. Poté se vytvoří pod každým řezem dva nebo více nových růstových výhonků a na nich nová poupata. Prostě opět další květy navíc.

4. Dopřejte petúniím plné slunce

Rostlina upřednostňuje teplo, a tak by měla být během dne alespoň 5 až 6 hodin na přímém slunci. Bude plná rozkvetlých krásných kalichů a malá poupata se budou rychleji rozvíjet.

5. Odpovídající zemina udělá zázraky

Petúnie prospívají v dobře odvodněné půdě smíchané s rašelinovým mechem nebo hnojem. Pokud používáte běžnou zahradní zeminu, obohaťte ji kompostem.

6. Zálivka tak akorát

Nedostatečná vlhkost může způsobit, že květy vypadají rozmačkané a slabé, zatímco přemokření může rostlinu doslova zničit. Pro správný růst vyžaduje zdravá petúnie mírnou zálivku a lehce vlhkou půdu. Proto zalévejte až ve chvíli, kdy květina vodu z jednoho zalití dostatečně vypila, ale samozřejmě nepřeschla.

7. Pravidelné hnojení

Správné hnojení podpoří košatost petúnií. Budou se vám mnohem lépe rozrůstat. Během výsadby je dobré aplikovat hnojivo s pomalým uvolňováním, nebo přihnojujte každý druhý týden během vegetačního období směsí naředěnou vodou. Při dávkování postupujte podle pokynů zvoleného prostředku. Jestliže mají vaše rostliny pěstované v nádobách svěží listy, ale kvetou méně nebo vůbec, použijte hnojivo s nízkým obsahem dusíku.