Piliny jsou na první pohled sice odpadovým materiálem dřeva, ale jsou užitečné nejen pro zahrádkáře a chovatele zvířata a většinou se dále zpracovávají v dřevoprůmyslu. Na zahradě se dají požít jako mulč, vyrábějí se z nich dřevěné brikety nebo dřevotřískové desky a dělá se z nich podestýlka pro zvířata.

Co piliny umí a jak je připravit k užití na zahradě

Piliny se dají v zahradě využít k mnoha účelům, jen je dobré vědět, jak na to. Mají totiž skvělou schopnost vázat vodu, což uvítají pěstované rostliny hlavní během léta. Velice pomalu se rozkládají, což může trvat i několik let a zpočátku k tomu spotřebují velký objem dusíku. V případě, že se jim nedodá mohou tento vzácný prvek rostlinám odebírat, což není úplně ideální. Proto nepoužívejte nikdy úplně čerstvé piliny, ale prolejte je hnojivem se zvýšeným podílem dusíku. Zabráníte tak jeho odčerpávání z půdy. Nejlepší jsou piliny smrkové nebo borovicové, ale použít lze i bukové či dubové.

Stromy a keře

Takto připravené piliny se náramně hodí k ovocným stromům a pod okrasné keře. Postupným rozkladem pomalu uvolňují do půdy v jejich okolí dusík. Piliny smíchejte s půdou do maximální hloubky asi 3 centimetrů, aby nedocházelo k plesnivění a nejlépe v době, kdy je zemina dostatečně vlhká. Nedojde tak k odpařování půdní vlhkosti a nebudete muset tyto rostliny tak často zalévat. A další výhoda? Nebude muset okolo dřevin s tímto mulčem tak často plít, protože zabrání růstu některým obtížným plevelům.

Kompost

Nejvhodnějším využitím pilin je jejich přidávání do kompostu, takže jestli ho máte, neváhejte ani minutu. Smícháním se zahradními či kuchyňskými zbytky a prokládáním zeminou se vytvoří dokonalý kompost, který můžeme přidávat na všechny záhony či k okrasným dřevinám. Piliny však rozsypte rovnoměrně po celé ploše, protože kdybyste dali příliš silnou vrstvu, nemusely dobře shnít.

Záhony

Piliny se náramně hodí i na záhony s plodovou zeleninou. Bude mít skvělou výživu a plevely dostanou šanci jen v nepatrné míře. Skvělé jsou pod jahody a tykvovité rostliny, protože jim dělají skvělou ochranu před plísněmi a hnilobami. Velice dobře se hodí i k růžím a trvalkám.

Chodníky a cestičky

Pomalé rozkládání pilin můžete velmi dobře využít i při zakládání cest mezi květinami nebo jednotlivými záhony. Vysypanou uličku můžete obnovit klidně až po několika letech a můžete velice jednoduše změnit její původní trasu.

Trávník

Milujete udržovaný trávník? I tady se vyplatí použít piliny. Volně je rozprašte po celé ploše, přirozeně zetlí a krásně vám všechna zelená místa pohnojí.

Navíc piliny jsou naprosto ekologické a působí i dekorativně. Vlhké piliny totiž časem ztmavnou a postupně získají načervenalou barvu, která se ve vaší zahradě bude báječně vyjímat.

Zdroje:

www.optolov.ru

www.gardeningknowhow.com

www.zahrada-technika.cz