Poznejte nepřítele

Než se dáte do boje, zjistěte si, s kým máte tu čest. Vaším nepřítelem je plzák. Ať se jedná o španělského, hnědého, lesního, rezavého, obecného – je to jedno. Jisté je, že máte problém. Největším žroutem je především plzák španělský, který se k nám dostal teprve nedávno - v devadesátých letech dvacátého století. Za tu dobu se rozmnožil a páchá velké škody.

Jak bojovat s plzáky? Podívejte se zde:

Zdroj: Youtube

Proč jsou tak agresivně žraví?

Jejich životní cyklus trvá fakticky jeden rok, poté zahynou. Zjara se z vajíček vylíhnou mladí plzáci. Za krátký časový úsek 8-12 měsíců svého života musí prožít všechny své životní etapy. Od vylíhnutí tedy nelení a začnou žrát, na co přijdou, aby od poloviny června dosáhli dospělosti a mohli se pářit. Jedná se o hermafrodity. Po spáření tedy oba jedinci nakladou kolem 400 vajíček. To je natolik vysílí, že jedinou možností, jak získat novou energii, je opět potrava. Tedy vaše zelenina.

Vyrazte do boje

Zdroj: Youtube

Určitě jste dostali mnoho zaručených rad, jak plzáky porazit. My vám také představíme několik bojových strategií.

Boj sekačkou. Plzáci k životu potřebují vlhké prostředí, dostatek vysokého porostu a skrýší, odkud by se mohli večer a v noci plazit a zaútočit na vaši zeleninu. Pečlivě ožínejte zahradu a trávu kolem vašich záhonů. Nedávejte plzákům šanci, aby se mohli ukrýt pod kupkou plevele, dřeva nebo neuklizeného zahradního odpadu.

Nastražte pasti. Ohraničte záhony nebo jednotlivé rostliny hrubým materiálem, kterým plzák neprojde. Podrcené vaječné skořápky jsou ostré, což se plzákům nebude líbit, podobně jako piliny, jehličí, štěrk nebo suchá sláma.

Nástrahy na hranicích. Olemujte záhony například plechem. Vrchní konec zahněte do pravého úhlu. Zahnutý konec musí směřovat ven ze záhonu. Takto armáda plzáků nepřeleze bariéru.

Čichové bariéry. Plzáci mají velice dobrý čich, kterým se orientují v prostoru. Použijte pachové a chuťové nástrahy. Postřik namíchejte ze dvou chilli papriček a tří stroužků česneku. Totéž můžete připravit i z bylin - rozmarýnu, levandule a tymiánu. Postříkejte zeminu i rostliny. Kávová sedlina také plzákům nevoní. Obsypejte jí rostliny a klidně přidejte i pepř.

Chemická překážka. Pokud draselným vápnem ohraničíte záhony, plzákům se přes něj nebude chtít plazit. Jejich mokrý sliz s vápnem reaguje, což je odradí. Nepěstujte v blízkosti zeleniny bazalku, cínie, měsíček lékařský nebo jiřiny. Jsou to atraktanty, které plzáky z dálky přitahují.

Povolejte pomocníky. Velkými pomocníky jsou kachny – indičtí běžci. Svými zobáky najdou i toho nejlépe schovaného plzáka v úkrytu.

Nevzdávejte se! Máte pocit, že váš boj prohráváte, přestože jste vyzkoušeli všechno? Nevzdávejte se a vyrazte na plzáky s rukavicí a kyblíkem. Ruční sběr je sice nekonečně se opakující nepříjemná činnost, ale je velice účinná. Pokud zapojíte rodinu, můžete soutěžit, kdo jich posbírá víc.

Nevěřte sousedovi, který vám radí, že máte nastražit pivní pasti a tím problém s plzáky vyřešíte. Ano, ale vyřešíte problém jeho, nikoliv váš! Naopak, vy si problém jen zvětšíte.

Jak pivní past funguje

Pivní past funguje jen krátce. Plzáky usmrtí oxid uhličitý, kterým je pivo sycené. Jakmile pivo zvětrá, a to nastává rychle, oxid z něj vyprchá a past je neúčinná. Vy si navíc na svoji zahradu nalákáte sousedovy plzáky, kteří mají výborně vyvinutý čich. Pivo zaregistrují na neuvěřitelnou vzdálenost až 200 metrů a připlazí se do vaší zahrady.

Je tedy výhodnější, když pivní party pro plzáky uspořádá váš soused a pozve na ni ty vaše. I to je jedna z možných bojových strategií, kterou můžete plzáky likvidovat. Nevzdávejte se a udržujte si víru ve vítězství!

Související články

Zdroje informací: www.youtube.com, www.youtube.com