Zdroje: www.kamnapivo.sk, www.denik.cz, tojenapad.dobrenoviny.sk

„Kozu" nikdo moc rád nemá. Rostliny ji však ocení. I zvětralé pivo totiž obsahuje spoustu vitamínů a cukry, které na ně působí jako životabudič.

Co pivo obsahuje

Pivo je doslova koktejlem nejrůznějších látek, mezi které patří draslík, hořčík, sodík, chloridy a fosfor. Ty patří mezi nejzákladnější živiny, jež rostliny potřebují k životu. Na naše tělo i na těla rostlin pozitivně účinkují polyfenoly, které bojují proti škodlivým volným radikálům. Nezanedbatelný je také obsah vitamínu B chránící imunitní systém.

Pivo jako hnojivo

Kvasinky v pivu dokáží rychle obohatit půdu o draslík a dusík. To ocení především malé sazenice, které potřebují energii pro rychlý růst a odolnost proti škůdcům. Pokud chcete zařadit pivo do svého hnojícího repertoáru, kupujte si nejlépe kvasnicové nepasterizované pivo. Má sice kratší trvanlivost, obsahuje však vyšší podíl živin a biostimulantů.

Alkohol a růst rostlin

Tahají se vám růže za sluncem? Když je jednou měsíčně pohnojíte zvětralým pivem, zabráníte jim v růstu. Zůstanou menší, ale silnější. Může za to zbytkový alkohol, který je v pivu obsažen.

Pivo a růže

Chcete, aby vám růže opakovaně kvetly? Zalévejte je od června pivním hnojivem. Cukry podpoří množení užitečných mikroorganismů v půdě, což rostlinu vyživí. Růže pak nasadí velké a zářivé květy.

Hnojivo z piva – výroba

Budete potřebovat 1 l zvětralého piva, 10 l vody a konev. Tekutiny stačí smíchat a rostliny zalévat těsně při kořenovém systému jednou za měsíc.