Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.ceskenapady.cz, abecedazahrady.dama.cz

Nádherné bohaté pivoňky

Pivoňky patří mezi takové ty babičkovské rostliny, které se však nedávno opět vyhouply na výsluní, alespoň co se týče designu a fotografie. Pivoňky můžete najít na obrazech starých mistrů i potisku triček, batohů a tenisek. Jsou prostě krásné!

Všechny pivoňky potřebují trochu péče

Jsou to trvalky, které můžeme rozdělit na dvě základní skupiny. Bylinné a dřevité trvalky se mírně liší, těžko budete vybírat, která je krásnější. Květy pivoněk mohou být plné, poloplné i jednoduché, některé jsou dokonce sasankovité, ale jde jen o japonské kultivary. Neliší se však v tom, že vysoké až dvoumetrové dřevité pivoňky i nízké trsy bylinných druhů je vhodné po odkvětu ošetřit.

Stejně jako je tomu u celé řady dalších druhů, i pivoňkám svědčí odstranění zbytku květů po jejich uvadnutí. Pivoňky jsou rostliny odolné a dlouhověké, ale i tak potřebují dostatek sil na zbytek celého roku a vzhledem k tomu, že jejich semena nepotřebujeme, není vhodné nechat vyčerpávat rostlinu jejich tvorbou.

Co si počít s odkvétajícími pivoňkami

Odkvétající pivoňky zbavte zavadlých květů. Jestliže odstraníte jen květ, pak vám zůstane dlouhý výhon jen s pár lístky. Klidně seřízněte stonek květu níž, ale není vhodné odstraňovat listy. Těch ponechejte co nejvíc, aby měla rostlina dost síly a dobře prospívala i po zbytek sezony, kdy se bude rozrůstat a sílit.

K odstraňování květů používejte vždy čisté, nejlépe vydezinfikované nástroje, abyste předešli šíření chorob řezem.

Když už se budete u rostliny sklánět, nezapomeňte prokypřit okolní půdu, dostatečně ji zalít, případně přihnojit na podporu zdraví listů a kořenů. V tomto období potřebuje rostlina spíše dusík a fosfor, ale draslík, který podporuje kvetení a zrání už méně.

Související články