Vůně pivoněk je omamná a jejich krása dechberoucí. Pěstovaly je už naše babičky a pivoňky i nyní zdobí skoro každé obydlí. Kromě krásy a vůně mají ještě jeden benefit, tím je snadné pěstování. Pokud se tedy vyvarujete zbytečných chyb při přesazování. Jedině tehdy vám bude jejich květena přinášet radost hned několik let. Chcete se potěšit z co největší záplavy květů? Prohlédněte si video, kde najdete tipy a triky, jak docílit toho, aby rostlinka nádherně a bohatě kvetla:

Zdroj: Youtube

Jaro není pro pivoňky

Jarní počasí vybízí k nekonečné práci na zahradě. Spousta rostlin potřebuje vaši péči, záhony už by se měly pomalu plnit zeleninou, některé z okrasných rostlin zase touží po přesazení, jiné po zastřihnutí. Pivoňkám se ale vyhněte obloukem! Pivoňky se sice mohou přesazovat, ale rozhodně ne na jaře. Pokud byste se do přesazení pivoněk pustili nedočkavě nyní, mohli byste o rostliny zbytečnou chybou přijít. Krasavice s plnými květy mají v tomto období hluboce zakořeněný systém a ten byste mohli poškodit.

Kdy pivoňky přesadit?

S přesazením rostlin pár měsíců počkejte. Trpělivost v tomto případě přinese pivoňky. Nejvhodnější doba je na přelomu srpna a září. Kráska s voňavými květy bude mít dostatek času znovu zakořenit a přes chladné zimní měsíce nasbírá dostatek síly k jarnímu probuzení, aby vás mohla obdarovat neobyčejnou rozkvetlou podívanou.

A jak o pivoňky pečovat?

Kdykoliv pro ně budete vybírat příhodné místo, vyvarujte se přímému slunci, to rostlinám a hlavně líbezným květům nesvědčí. Na druhou stranu stín pro ně také není nejvhodnější. Jinak se o ně nemusíte nijak výrazně starat. Stačí jim občasná zálivka, v jarních měsících je můžete přihnojit. Pivoňky milují hnojivo bohaté na draslík a fosfor. Prořezávejte je jen v případě, že budou mít suché stonky nebo listy.

Symbolem ženy

Pivoňky nejsou nádherné jen na pohled. Svou krásu dokáží předat i nám. Pro své pěstící účinky se používají při výrobě pleťových krémů a mlék, pro svou nevtíravou vůni mají zase pevné místo v aromaterapii. Okvětní plátky a kořeny pivoňky lékařské se navíc dají konzumovat. Z kořenů se vyrábí čaj, který je účinný proti kašli a uvolňuje křeče v organismu. Sušené okvětní plátky můžete směle využívat v kuchyni jako neotřelou dekoraci nejrůznějších zákusků. Pivoňka je navíc květinou, která nemůže být blíž ženám. Nejenže je stejně krásná jako něžné pohlaví, ale čaj z okvětních lístků pomáhá mírnit menstruační křeče a celkově zmírnit ženské obtíže. Kromě toho je to právě ona, která dokáže pomoci harmonizovat hormony po vysazení antikoncepce.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, pestujme.cz, magazin.biooo.cz