Zdroje: https://living.iprima.cz, https://cs.wikipedia.org

Pivoňky jako z obrazů

Pivoňky si pamatuji z obrazů u prababičky. Autor, malíř Vyšanský, prababičku občas navštěvoval, což bylo pro mě něco neobvyklého a zvláštního. Na jeho obrazech měly pivoňky starobylý nádech. Na zátiší vypadaly křehce, ale nesmrtelně. Velké růžové okvětní plátky byly na obraze stejně opravdové jako ty v zahradě.

Romantické a mystické pivoňky

Pivoňky opředeny zajímavou historií. Jsou květinou tradiční a oblíbenou v Číně, kde reprezentují bohatství a čest. Ve feng-šuej představují ženskost, ale název je opředen řeckou mytologií. Podle starých Řeků byl bylinkář Paión proměněn k květinu bohem Hádem z věčnosti za své uzdravení. Zkomolením jména pak vznikl název pivoňka. Tyto bohatě kvetoucí rostliny jsou oblíbené, všude a po tisíciletí, pro své úžasné květy, ale musí se na ně opatrně.

Jak o pivoňky pečovat?

Tito „králové zahrad“, jak jim přezdívají v Číně, vyžadují slunné stanoviště, neboť ve stínu špatně kvetou. Potřebují spíše lehčí půdu, která je dostatečně humózní a vlhká. A na zimu je potřeba ochránit ji před mrazíky. Na to nezapomeňte. Byla by škoda přijít o tak pěknou květinu. Pivoněk je zhruba 30 druhů, které se liší nejen barvou květů, ale také vzrůstem, velikostí a způsoby množení.

Pivoňky přesazujte, jen když je to nezbytné

A jak s těmito citlivými rostlinami zacházet? Není to nijak složité, ale pivoňky vyžadují šetrné zacházení a trpělivost. Některé pivoňky lze množit i semeny, ale všechny se dají rozdělit na menší trsy, pokud nejde o dřevité formy.

U přesazování je potřeba dbát na dobré stanoviště, dobu přesazování a hloubku zasazení. Pokud se rozhodnete, že je chcete přesadit, pak nejvhodnější doba je v srpnu a začátkem září. Pivoňky mají už nyní pupeny nachystané na příští rok. Před zásahem je dobře zalijte a přesaďte třeba až následující den. Proto je opravdu důležité, aby rostlina nebyla přesazena hlouběji. Tím by došlo k zakrytí pupenů a ty by vůbec nezačaly kvést. Pivoňky jsou natolik citlivé na přesunutí, že často nekvetou až dva roku po zásahu.