Klematis, lidově plamének, patří do čeledi pryskyřníkovitých (Ranunculaceae). Je domovem v Evropě, Asii i Severní Americe. Plamének je mimořádně oblíbenou rostlinou kvůli nádherným květům i snadnému pěstování.

Plaménkem můžete nechat porůst nevzhlednou zeď, pergolu nebo doma zhotovené dřevěné či drátěné rošty. S touto víceletou, krásně kvetoucí rostlinou budete spokojeni. Plaménky se liší velikostí květů i dobou, kdy tyto rostliny kvetou. Tomu je třeba přizpůsobit i prostříhávání.

Jak na jaře správně sestříhat plamének? Podívejte se:

Zdroj: Youtube

Jak plamének pěstovat

Plamének se sází od pozdního jara do poloviny léta. Rostlině se bez problémů daří na slunci i v polostínu.

Vzhledem ke křehkosti plaménku - klematisu je nezbytné, aby nebyl vystaven nárazům větru. Dopřejte mu závětří. Kvůli své křehkosti potřebuje k růstu oporu. Rošty, tyče, zdi, ploty, ke kterým je budete v průběhu růstu vyvazovat. Vytvoří vám velké kvetoucí koberce.

Klematis není příliš náročný na kvalitu zeminy. Těžký substrát mu ale nevyhovuje. V takovém případě je třeba půdu zlehčit pískem nebo drobným štěrkem. Plamének potřebuje pravidelnou zálivku, ale vodu se snažte lít ke kořenům, ne na listy.

I plamének je třeba hnojit. Aby dobře prosperoval, přihnojujte jej hnojivy s vysokým obsahem dusíku. V období květu přihnojujte i hnojivem bohatým na draslík.

Řez plaménku

Aby vaše rostlina bujně kvetla, je třeba ji přesně a pečlivě po zimě ostříhat. Plamének se řeže v různé době podle svého druhu. Jaký druh klematisu máte, zjistíte při nákupu podle visačky na rostlině. Pokud již plamének na zahradě máte nějaký čas, sami víte, kdy přibližně kvete.

Jak správně prořezávat plamének?

Přehledně jsme pro vás připravili základní informace.

Skupina 1 - klematisy kvetoucí na nových výhonech: Tento typ klematisu se řeže na jaře, po olistění, řeže se snadno a lze ho zkrátit až na 30-50 cm nad zemí, pokud je to nutné.

Skupina 2 - klematisy kvetoucí na loňských výhonech se řežou až po odkvětu. Sestřih by měl být proveden tak, aby zůstalo několik pupenů na loňských výhonech.

Skupina 3 - klematisy kvetoucí na nových a starých výhonech: Tento typ klematisu se řeže na jaře, před začátkem růstu.

Všechny skupiny plaménku - klematisu vyžadují odstranění odumřelých a poškozených výhonků během vegetačního období. Pokud se řezání nebo zkracování klematisu nevykonává pravidelně, může rostlina přerůst a kvést méně. Proto je důležité pravidelně provádět řezání podle skupiny, ke které patří váš klematis, aby rostlina rostla zdravě a kvetla hojně.

Z plaménku budete mít v zahradě skutečnou radost. Jeho bohaté květy oživí stěny, zdi i uměle vyrobené rošty. Vaše zahrada rozkvete barevnou pestrostí.

Související články

Zdroje informací: www.ceskestavby.cz, www.nkz.cz, www.youtube.com