Klematisy mají velice rozmanitý rod, jsou to keře, polokeře i byliny. Některé jsou popínavé, některé ne. Bylinné klematisy mají dřevnatý pouze kořenový krček, dřevité druhy mají tenký kmínek. Květy jsou skutečnou dekorací zahrady, kvetou bíle, žlutě, růžově, červeně, ale i modře až fialově. Trojdílné listy na podzim opadávají.

Řez a zálivka

Na jaře je nutné plamének prořezat, později řádně pohnojit, ideálně kompostem. Jakmile se oteplí a přijde léto, dopřejte keřům dostatečnou zálivku. Klematisy jsou vhodné pro pěstování, protože se jim většinou vyhýbají jak škůdci, tak choroby. Občas se může objevit padlí, poznáte to podle bělavého povlaku, anebo plíseň šedá, která napadá jak listy, tak květy.

Zákeřné vadnutí

Co však hrozí, je náhlé uvadnutí plaménku. Tento druh rostliny patří do skupiny těch, které jsou náchylné k tzv. fusariovému vadnutí. Projevuje se tak, že i během několika hodiny zvadne a celá rostlina uhyne. Viníkem je houba, která pronikne na stonku poškozenou tkání a zlikviduje cévní systém, znemožní tak rostlině, aby z půdy čerpala jak vláhu, tak živiny. Mějte na paměti, že šíření této choroby podporuje příliš vlhká půda a vysoké teploty. K vadnutí jsou náchylnější spíše velkokvěté hybridy, vybírejte raději kultivary plaménku vlašského, krásný je fialový Etoile Violett, bílozelený Alba Luxurians nebo Princ Charles s bleděmodrými květy. Odolný je i plamének celolistý, například Blue Boy, Inspiration nebo Arabela.

Radikální řez

Jak pomoci? Nejprve plamének radikálně seřízněte až k zemi, protože houbová choroba naštěstí nenapadá kořeny. Napadené části okamžitě spalte. Rostlina další rok buď znovu obrazí, nebo uhyne. Při nové výsadbě plaménku odborníci doporučují jako prevenci vybírat vzdušné stanoviště v polostínu a především udržovat stonky a listy v chladu a suchu. Rozhodně klematis nevysazujte na stejné místo, kde rostla napadená rostlina.

Související články

Zdroje: zmagazin.cz, nkz.cz