Zdroje: www.nasezahrada.com, adbz.cz, www.prozeny.cz

Domácí postřiky na plevel

Smrtící koktejl můžete namíchat plevelům mnoha způsoby. Také je dobré vědět, že běžné doporučení o užívání postřiku mimo polední žár zde rozhodně neplatí. Jen ať se plevel pořádně připeče, v tomto případě je to žádoucí. Na aplikaci se hodí výborně lahvička s manuálním rozprašovačem či rozprašovače s delší tryskou a větším obsahem, kam se vejde od 1,5 do 12 litru tekutiny.

Domácí přípravky na ničení plevele jsou účinné, ale uvědomte si, že velmi rychle zabijí i veškerou jinou zeleň. Dejte si tedy pozor na to, jak a kde je používáte a dobře miřte.

Plevel zničí alkohol i obyčejná voda

Jednoduché je použití alkoholu nebo horké vody. Zcela zdarma je horká voda, kterou stačí lít na plevel přímo z rychlovarné konvice. Horká voda se hodí dobře na čištění spár venkovní dlažby či okolí chodníku a silnice.

Alkohol je také velmi účinný, ale mnozí mohou oponovat, že je ho škoda. Můžete určitě použít alkohol, který vzniká v palírnách jako odpad. Tekutina rostlinu vysuší a funguje velmi dobře, pokud se dostane až ke kořenům.

Sůl nad zlato a proti plevelům

Posolte plevel stejně jak Římané solili políčka Kartagincům! I obyčejná sůl je dostatečně brutální a účinná. Plevelné rostliny u nás nejsou na salinitu půdy zvyklé a silný solný roztok je zaručeně zničí. Čím silnější, tím lepší, ale buďte opatrní v okolí vaší okrasné zeleně a záhonů se zeleninou. Ani ty si se slanou půdou neporadí.

Domácí postřik na plevel

Postřik z octa a soli nedá plevelům šanci. Stačí smíchat čtvrt šálku soli se dvěma šálky octa. Dobře sůl v octu rozmíchejte a pak aplikujte přímo na plevel. Ocet dokáže likvidovat plevel sám o sobě, ale v kombinaci se solí je jeho účinek zaručený.

Vylepšená varianta s tekutým mýdlem

O něco vylepšený je postřik z půl šálku soli, lžíce tekutého mýdla a dvou šálků octa. Tekuté mýdlo navíc funguje také jako smáčedlo a udrží postřik na rostlinách o něco déle. Mýdlo můžete také vyměnit za saponát, který používáte na mytí nádobí. Ač stále velmi primitivní, i tento postřik je velmi oblíbený a obdobný recept se používá po celém světě.

Související články