Zdroje:www.svetkreativity.cz, www.bydleni.instory.cz

Než se vyzbrojíte proti plevelu sodou

Než se vrhnete na hledání jedlé sody, lahve octa a zapnete rychlovarnou konvici, nezapomeňte na pár pravidel, které je vhodné při použití těchto surovin dodržovat. Ať už budete likvidovat plevel čímkoli, pozor na okolní rostliny. Samozřejmě můžete jednoduše poškodit i ty, které máte rádi a rozhodně nepatří k plevelům.
Pokud chcete zamezit růstu plevelů, pravidelně je odstraňujte, a to pokud možno celou rostlinu. Plevel nikdy nedávejte na kompost!

Používejte mulč

Pokud můžete, používejte v záhonech mulč nebo černou fólii z netkané textilie. Plevel sice stoprocentně neodradí, ale výrazně omezí jeho růst. Existují ještě další metody, jako jsou například chemické postřiky a je na každém zahrádkáři, jak se chce k problému postavit.

Plevel zlikviduje i horká voda

Prostředky, které už máte doma, často docela dobře vystačí. Nejlevnější a všem přístupná je horká voda. Ohřejte ji v rychlovarné konvici nebo prádelním hrnci a co nejvřelejší vodou polejte plevel. Zde je potřeba dávat pozor také na vlastní končetiny, abyste si neublížili, zvlášť pokud manipulujete s těžkým hrncem.
Horká voda se také někdy kombinuje se solí, ale to není nejvhodnější metoda. Sůl může poškodit vaši zahradu i chodníky. Myslíte, že by se hodilo něco ostřejšího? Někteří zahrádkáři používají vodku! Nebo prostě jakýkoli tvrdý alkohol. Také ten rostlinu spálí.

Jedlá soda zatočí s plevelem

Ocet a jedlá soda jsou klasickými pomocníky v domácnosti i na zahradě. Není potřeba velké množství a pokud přelijete ocet do rozprašovače můžete skutečně hubit plevel cíleně. Jedlou sodou poprašte nepříjemný plevel a postříkejte octem. Určitě pracujte jen za nevětrného počasí. Pokud nemáte jedlou sodu po ruce, můžete použít i prášek do pečiva. Je mnohem slabší, proto bude třeba opakované použití. Už samotná jedlá soda by měla plevel zničit, ocet rozhodně práci dokoná.

Související články