Jak na plevel

Proč nestačí jen vyříznout nebo vyrýpnout plevelné rostilny ze spár dlaždic a chodníků ven? Je to přesně tak, jak vám tvrdila vaše babička. Některé plevely jsou známé tím, že opětovně vyrostou z kousku kořene, který zanecháte. Díky tomu je očista dlažby od plevele nekonečným bojem se stále se objevujícími rostlinami na stejných stanovištích. Pod dlažbu se bohužel nedostaneme a pleveli stačí jen málo, aby se pěkně rozrostl a šířil se v okolí dlažby i mimo ni.

Sodou a octem proti plevelům

Pusťte se do toho se sodou a octem. Soda bikarbonát, jedlá soda neboli hydrouhličitan sodný je běžnou ingrediencí při pečení a je obsažena i v kypřicím prášku. V kombinaci s octem se stane zabijákem plevele v dlažbě i spárách v chodníku. Slunce bude na vaší straně. Nebojte se použít roztok za poledního žáru, naopak vám v likvidaci pomůže. Směle do toho, jen si dejte pozor, abyste roztokem nezasáhli i okolní zeleň.

Bojí se plevel sody, alkoholu nebo vody?

Rozhodně by měl. Víte, proč se mech a soda nemají rádi? Mech miluje kyselé a alkalická soda je přesným opakem toho, co mech potřebuje k růstu. A samozřejmě se najdou i jiní jednosložkoví zabijáci plevele. Jsou jimi například sůl nebo alkohol. A také voda.
Samozřejmě, musí být vroucí, aby plevel zahubila a vám se pak jednoduše podařilo celou rostlinu vytáhnout nebo vyrýpnout ven. K takovému způsobu likvidace se dobře hodí i voda již použitá k vaření brambor či jiné zeleniny, těstovin nebo rýže. Polijte dlažbu a především spáry, dokud je skutečně vřelá.

Utlučte plevel ve spárách dlažby novinami

Poslední možností je plevel udusit. K tomu vám pomohou nejen igelity, ale také noviny nebo staré časopisy. Rozložte je na dlažbě a zkuste zatížit, tak aby se pod nimi vytvořilo neprodyšné nepříjemné mikroklima, které plevel nakonec zadusí. Tento způsob vyžaduje více času, ale uživatelé si pochvalují dlouhodobý účinek i absolutní likvidaci nevhodných plevelných rostlin v dlažbě.

Zdroj:
https://bydlimeutulne.cz