Když už zahrádkář na záhon něco vysadí, očekává velkou sklizeň. Ne vždy se to povede samozřejmě, ale při troše snažení a štěstí, se těch radostných okamžiků dočká. Přihnojování plodin je běžným standardem, jen si musíte ujasnit, jakým způsobem chcete hnojit.

Jestliže jste pohodlní a nechce se vám nic vymýšlet a chystat, jednoduše zajdete do nejbližšího zahrádkářství a hnojivo si zakoupíte. Některé lidi složení zajímá, některé nezajímá. Vše záleží na vašem pohledu na svět, a jak jistě víte, každý ho má trochu rozdílný.

Jiný zahrádkář naopak miluje nové věci, připravuje svému rostlinstvu nejrůznější „lektvary“ a zkouší, co funguje a co nikoliv. Tak přesně pro vás tu máme dnešní článek o hnojivu, při jehož výrobě se může využít mnoho různých rostlin, které nejspíš ze záhonů vytrháváte a následně likvidujete.

„Plevel“ útočí

Pro někoho plevel, pro někoho zázrak. Ze spousty druhů rostlin se dá totiž připravit výživné hnojivo, po kterém budou okurky plodit jako zběsilé. Toto hnojivo je ideální vzpruhou právě pro ty rostliny okurek, které jsou na „sklonku“ života před ukončením sezóny.

Jaké rostliny se využívají

Jistě budete znát hnojivo z kopřiv, a jestliže jste ho vyráběli, 100% si pamatujete i jeho „vůni“. Kdo jíchu z kopřiv ještě nevyráběl, rozhodně doporučujeme zkusit, i přes ten hrozný zápach, neboť jako hnojivo kopřivová jícha obstála na jedničku s hvězdičkou! Pozor ale na to, kdy kopřivy sbíráte! Když už má kopřiva květy, poté semena, raději využijte jiné rostliny, protože byste si připraveným hnojivem „zasadili“ spoustu nových kopřiv přímo do záhonu s okurkami. Postup přípravy naleznete v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Další využitelné rostliny

Kopřivy jsou sice nejznámější, ale nejsou jediným možným řešením ohledně hnojení. Natrhat si lze i další a nemusíte využít jen sílu jedné rostliny, ale klidně několika dohromady. Každá totiž v sobě skrývá trochu jiné účinky. Co lze například pro přípravu použít:

  • pýr plazivý
  • smetánka lékařská
  • bršlice kozí noha
  • hořčice setá
  • kostival lékařský
  • listy rajčat
  • šťavel růžkatý
  • len setý

Výroba hnojiva:

Natrhejte do poloviny kýblu (raději se vyhněte kovovým nádobám z důvodu chemických reakcí, které by mohly hnojivo znehodnotit) rostlin po stejném množství, jednoduše ty, které na zahradě najdete a budete se jich chtít „zbavit“, výběr je vcelku rozsáhlý. Pak stačí všehochuť zalít vodou a nechat odpočinout týden na teplém místě. Nechte k obsahu kýble proudit trochu vzduchu. Hnojivo se poté ředí 1:10.

Související články

Zdroje: www.ceskestavby.cz, zahradkarskaporadna.cz, chalupari-zahradkari.cz