S počínajícím jarem se konečně probouzí celá příroda a pomalu pučí a kvetou všechny možné druhy rostlin. Na některé je radost pohledět, ovšem plevel nevidí moc rád nikdo. Často roste v záhonech, na trávníku nebo v zahradní dlažbě a těžko se ho zbavuje. Zkuste plevel zlikvidovat způsobem, který je šetrný k životnímu prostředí. Doma v kuchyni totiž najdete ekologické herbicidy, o nichž jste možná neměli ani tušení. Pokud si chcete práci usnadnit a zároveň se chovat šetrně k přírodě, máme pro vás několik tipů, jak si domácí „hubiče“ připravit.

Připravte plevelu alkoholovou party

S eliminací vysoce odolných plevelů vám dozajista pomůže vodka. Smíchejte 3 lžíce alkoholu se 2 šálky vody, nalijte do rozprašovače a můžete jít hubit. Aplikujte na celou rostlinu a pravidelně opakujte, postupně dojde k dehydrataci a uhynutí. Roztok skvěle funguje i na rostliny s dlouhými kořeny.

Olej vezme plevelu dech

Další velmi účinná ingredience, která na hubení plevele zabírá. Naneste olej rozprašovačem nebo štětcem na celou plochu rostliny a čekejte. Jestli chcete zvýšit účinek, nechte si tuto činnost na slunný den. Olej ucpe rostlině průduchy a vodivá pletiva, díky čemuž rostlina postupně uhyne.

Mulč je také silný nepřítel

Mulč z novin či z černé netkané textilie zabírá na nechtěný plevel také s přehledem. Plevel nejprve zakraťte a následně jej zakryjte jedním z materiálů. Rostlina přijde o dvě základní životní potřeby, a to je vzduch a světlo.

Nemáte nic po ruce? Uvařte vodu

Nejjednodušší a efektivní způsob, jak se plevele postupně můžete zbavit. Jednoduše nalijete vroucí vodu přímo na plevel, tím ho zaručeně zničíte. Pro plevel je totiž teplota varu nepřípustná. Během nějaké doby uhyne až zcela ke kořenům.

Obyčejná soda je jedničkou i na zahradě

Jedlá soda je naprosto skvělý pomocník při hubení plevele. Posypejte celý povrch rostliny včetně půdního okolí, kam nasypte asi 1 lžičku jedlé sody. Postup po pár dnech několikrát zopakujte.

Ocet je ekologický, účinný a levný

Při zahradničení je ocet vítanou alternativou různých pesticidů, herbicidů či insekticidů a je velmi účinný na likvidaci plevele. Vědecky bylo vyzkoumáno, že 5 až 10% roztok octa dokáže hubit plevel v průběhu prvních dvou týdnu po jeho vyrašení a umí zlikvidovat 80 % až 100 % druhů plevelů. Vyplatí se ocet obsahující minimálně 6,25% kyseliny octové a ethanové. Buď ho nalijte do rozprašovače, anebo štětcem potřete jednotlivé rostliny, kterých se chcete zbavit. První varianta je praktičtější a rychlejší.

Sůl se s plevelem nemazlí

Kuchyňskou sůl můžete nasypat přímo na plevel, nebo si připravte roztok z 1 dílu soli a 3 dílů vody. Druhou možností je smíchat sůl s již uvedeným octem. Do 2 hrnků octa nasypte 1/4 hrnku soli a aplikujte roztok na plevel lehce zahřátý. Chcete si vyrobit větší množství přírodního herbicidu? Nalijte do 10 l konve či postřikovače 3 l octa a trochu jaru, přidejte 250 g soli, dolijte vodou a řádně promíchejte.

Související články

Zdroje: www.cs.nice-garden.net, www.polrestrojakpus.com, www.abecedazahrady.dama.cz