Zahrádka je radostí a balzámem pro duši, zejména když je krásně upravená. Zároveň přináší mnoho povinností a práce. Každý zahrádkář po celou sezónu postupně likviduje nepříjemný plevel. Možná už vás nebaví neustále utrácet peníze za chemické prostředky, které slibují zaručený úspěch v ničení plevele. A výsledek? Prázdná peněženka, plevel vesele bují dál a vy máte zase o něco víc chemie na zahrádce. Chemické prostředky zbytečně zatěžují půdu a prostřednictvím plodů, které na ní vypěstujete, se mohou dostat až do vašeho žaludku.

Zkuste se plevele zbavit způsobem, který je šetrný k životnímu prostředí. Doma v kuchyni totiž najdete ekologické herbicidy, o nichž jste možná neměli ani tušení. Další možností je klasické okopávání a pletí, což je samozřejmě tím nejspolehlivějším řešením, ale zabere dost času a stojí hodně námahy. Pokud si chcete práci usnadnit a zároveň se chovat šetrně k přírodě, máme pro vás několik tipů, jak si připravit domácí postřik.

Vyrobte si organický herbicid

Nepotřebujete k tomu nic, co byste neměli doma. A kdyby náhodou ne? Veškeré přísady jsou snadno dostupné v běžných obchodech. Pokud máte doma saponát, hrubou jedlou sůl a ocet, máte vše a nic jiného nebudete potřebovat. Jen si dejte při výrobě pozor na správnou koncentraci. Jestliže chcete získat maximálně účinný prostředek, který plevel vyhubí, musí být obsah octa nejméně 30%. Bez tohoto poměru se totiž nežádoucích rostlin nejspíš nezbavíte.

Příprava je snadná

Přesný poměr surovin je důležitý, jinak tento recept nebude fungovat stoprocentně. Budete potřebovat: 60 ml saponátu, 2 šálky soli a 3,5 litru octa. Dávka z tohoto množství surovin vám bezpečně vystačí na celou zahradu. V případě, že budete chtít ošetřit třeba jen plevel v chodníku či kolem obrubníků, budete potřebovat saponátu i octa méně. Nevyrábějte si prostředek do zásoby, protože při delším skladování ztrácí účinnost.

Pokud chcete mít směs účinnější, můžete použít epsomskou sůl, ale efektivní je i ta obyčejná. Přípravu organického herbicidu zvládne opravdu každý, protože je naprosto banální. Do velkého kbelíku nalijte ocet a přidejte sůl. Míchejte tak dlouho, dokud se sůl nerozpustí. Potom už přidejte jen saponát a vše ještě jednou zamíchejte. A je to! Váš prostředek proti plevelům je připraven.

Sůl nejen do jídla, ale i na plevel

A ještě jeden tip na přírodní herbicidní roztok. Prostě vynecháte saponát a ocet. Zde vám k výrobě postačí 1 šálek soli, který rozpustíte ve 2 šálcích horké vody. Vznikne vám směs, kterou stačí plevel postříkat.

Alternativně lze využít i postup, kdy samotnou sůl na problémová místa jenom nasypete. Jen buďte opatrní a spíše tuto metodu nepoužívejte v blízkosti záhonů. Pokud totiž sůl spláchne déšť, vsákne se do půdy a mohla by poškodit i pěstované rostliny na zíhoncích. Přímá aplikace suché soli je vhodná spíše jen ve spárách cest a chodníků.

Zdroje:

www.zahradkarskaporadna.cz www.bydlimeutulne.cz www.hobbykuk.cz