Obtížný plevel a často i mech nechce mít v dlažbě nikdo. Nejenže cesta pak vypadá nevzhledně, ale nechtěné rostliny působí i na rychlejší rozklad stavebních materiálů. Máme pro vás pár tipů, jak se plevele dokonale zbavit a vyloženě se u toho nenadřít.

Manuální likvidace je trošku dřina

Během ručního odstraňování plevele musíte vynaložit mnohem více úsilí, ale když jste pečliví, jde o opravdu efektivní metodu. Chcete si to zjednodušit? Před zahájením práce si dlažbu pokropte vodou. Z vlhké zeminy se vám plevel bude odstraňovat mnohem snadněji a rostliny vytáhnete i s celými kořeny. Díky tomu se nový plevel jen tak neobjeví. Nepříjemnou činnost vám velice usnadní i speciální nástroje, ze všeho nejlepší je škrabka na spáry.

Pořiďte si vysokotlaký čistič

Jde o skvělého pomocníka, díky kterému se zbavíte nepříjemného plevele i mechu během chvilky. Namiřte trysku tlakového čističe na nežádoucí rostliny a silný proud vody je bez problémů vyplaví.

Využít můžete i přenosný hořák

S tímto přístrojem budete pracovat podobně, jen místo vyplavení nežádoucí rostliny vypálíte, a to i s kořeny. Zahradní odborníci jsou toho názoru, že je tento způsob nejšetrnější k životnímu prostředí.

Postačí i horká voda

Chcete opravdu levný a účinný prostředek, který je ekologický? Využijte obyčejnou vodu. Inkriminovaná místa mezi spárami polijte horkou vodou, nejlépe hned po uvaření z rychlovarné konvice. Plevel brzy zvadne a postupně odumře i s kořeny a semeny. Pak už je stačí jen rukou nebo škrabkou odstranit. Tuto metodu neaplikujte za chladného počasí, když je dlažba studená. Kvůli rozdílné teplotě by mohla snadno popraskat.

Jedlá soda je věčný záchranář

Velice účinným prostředkem v boji proti plevelu je také jedlá soda. Stačí, když ji nasypete na spáry, zalijete ji vodou a necháte působit. Zahubené rostliny za čas i v tomto případě odstraňte.

Vytáhněte ze spíže ocet

S tímto problémem vám dozajista pomůže i obyčejný ocet. Vaše záchranná tekutina vznikne smícháním octa a vody v poměru 1:3. Aplikovat ji můžete pomocí konvičky nebo i rozprašovačem. Tuto metodu je lepší provádět za slunného a suchého počasí. Za několik dní postup ještě několikrát zopakujte.

Horká voda z brambor, z rýže i z těstovin

Jestliže doma připravujete jídlo z těchto surovin, můžete z jejich odvaru udělat perfektního likvidátora plevele. Stačí ho nalít do spár a nejenže rostlinky spálíte, ale obsažený škrob ve vodě vám pomůže se snadným odstraněním uhynulých rostlin i s kořeny. Budete to mít bez těžké práce.

Využijte noviny

Patříte mezi náruživé čtenáře papírového tisku? Je to skvělý bojovník proti plevelu! Díky němu rostliny doslova udusíte. Nejprve papír lehce namočte a poté s nimi pokryjte celou plochu dlaždic. Následně je zatěžte například vrstvou pilin nebo zahradnického mulče. Vytvoříte tak neprodyšnou vrstvu a plevelu nepříjemné mikroklima, které ho postupně zahubí. Odměnou vám bude dlouhodobý účinek a absolutní likvidace plevele.

Zdroje: www.pestujme.cz, www.bydlimeutulne.cz, www.zahrada.bydleniprokazdeho.cz