Čím plevel škodí?

Často máte rostliny, které spadají do kategorie plevelů, rádi a využíváte je jako léčivky. Patří mezi ně například bodláky, pýr, pcháč, bršlice nebo pampeliška. Pokud se však objeví v záhonech, nadšení nejste. Během pár dnů vytvoří z upravených řádků džungli a pěstované zelenině uškodí. Bývá často nositelem chorob. Přenáší různé houby, viry nebo hnilobu. Také roste rychleji, a tak stíní pomaleji klíčícím semínkům. Navíc má dlouhé a košaté kořeny, které berou půdní živiny a vodu pěstované zelenině nebo bylinkám. Půdu také znehodnocuje intenzivním uvolňováním oxidu uhličitého.

Za plevel si často můžeme sami

Ať je to kompost, hnůj nebo časté rytí. I když to myslíte dobře, díky těmto činnostem podporujete růst plevele. Jak? Časté rytí vynese na povrch semena, která se díky slunci, vzduchu a vodě začnou probouzet z dlouhého spánku. Každý zahradník ví, že „trpělivost růže přináší". A nejenom růže, ale také záhony bez plevele. Jejich častým zdrojem je nedozrálý hnůj nebo kompost. Pokud tato přírodní hnojiva nebudou dostatečně rozložena a neprojdou-li fermentací, semena budou mít stále schopnost klíčit a zaplevelí vám záhon.

Plevel a záhon

Jak tedy zabránit plevelu, aby vesele rostl a ničil vám úrodu? Zkuste na něho jít chytře. Příprava na válku však začíná již na jaře založením záhonu.

Jak připravit záhon bez plevele

Na přípravu záhonu si nachystejte dostatečné množství času. Nejlepší taktikou je totiž nejdřív půdu zrýt a pak ji nechat týden až 14 dnů odpočívat. Za tu dobu vyroste velké množství plevelů, jež můžete vytrhat nebo podříznou plečkou či motyčkou. Až bude záhon čistý, saďte své oblíbené rostliny.

Permakulturní zahradničení

Pokud nesnášíte pletí, zkuste plevelu co nejvíce omezit životní prostor. Mezi zeleninu vysaďte salát, špenát, nebo bylinky jako je mateřídouška či měsíček lékařský. Tyto užitečné rostliny můžete nasadit i na okraje záhonů, které jsou plevelem nejvíce ohroženy.

Zasypávání záhonů

Máte-li květinový záhon, zkuste se zbavit plevele pomocí mulčovací kůry nebo říčních oblázků. Zkuste použít i barevný mulč, který s rostlinami vytvoří krásný kontrast. Výhoda využití smrkové nebo borové kůry je ta, že tento přírodní materiál dýchá a udržuje vláhu. Nevýhodou je, že se rozkládá a je třeba ji pravidelně dosypávat. Říční oblázky oproti tomu vydrží navěky. Kámen navíc netleje a nemnoží plísně a houby.

Kameny kolem stonků

Posledním tipem je umístění placatých kamenů přímo do záhonu. Pokud pěstujete například rajčata, obklopte jejich stonky kameny. Plevel jim budete držet dále „od těla". Výhodou této techniky je i fakt, že kameny udržují vlhkost a vy nebudete muset tak často zalévat.

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/mene-plevele-na-zahonech-jde-to-i-bez-chemie-55612

https://www.floranazahrade.cz/zahony-bez-plevele-chce-to-cas/