Bohužel rajčata patří mezi zeleninu, která velmi trpí na plísně (zejména na plíseň bramborovou). Proto je potřeba rostlinky před tímhle „žroutem úrody“ chránit. Jak? Tady je pár tipů na prevenci, ale také na první pomoc při počáteční plísni rajčat.

Zdroj: Youtube

Tip číslo 1: Sázejte rajčata ve větších rozestupech

Plíseň se nejvíce šíří za vlhkého a deštivého počasí. Proto je potřeba, abyste rajčatům zajistili takové místo, kde mají sluníčko, sucho a vzduch. Ideální je zasadit sazenice na jižní stranu, kde je trochu slunečnější klima. Při sázení vždycky dbejte na to, aby rostlinky měli mezi sebou větší rozestupy, protože jedině tak umožníte lepší cirkulaci vzduchu a tím pádem i rychlejší schnutí listů a stonků, například po dešti. Pěstujete rajčata v květináči? Pak nádobu umístěte pod stříšku.

Tip číslo 2: Neumisťujte rajčata do stejné půdy

Odborníci nedoporučují sázet rajčata do stejné půdy, jako byla před rokem. Nevhodné je také jejich sousedství s bramborami, kde hrozí možnost napadení plísní bramborovou. Naopak sousedství s některými rostlinkami rajčatům prospívá, protože fungují jako přirozená ochrana proti plísním. Jde zejména o bazalku, měsíček lékařský nebo aksamitník.

Tip číslo 3: Otrhávejte listy

Prevencí proti plísni je také odtrhávání dolních listů rajčat. Někteří zahradníci se zelených lístků (a zálistků) zbavují až po 1 první násadě plodů. Věří, že tím rostlinkám umožní lepší cirkulaci vzduchu.

Tip číslo 4: Napadené části spalte

Jakmile narazíte na žlutý nebo sežehnutý list rajčete, okamžitě ho odtrhněte, aby se plíseň nešířila dál. Tímhle způsobem se zbavujte napadených částí rostlinky, v případě většího zasažení plísní i celé sazenice. Odstraněné části v žádném případě nevyhazujte do kompostu, protože plíseň by se tak mohla šířit dál. Nejlepší je nemocné rostlinky spálit.

Tip číslo 5: Vyzkoušejte postřik z jedlé sody

Je vhodný jako prevence proti plísni. Příprava je jednoduchá: Smíchejte 1 litr vody, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku oleje a pár kapek jaru nebo tekutého mýdla. Jakmile postřik aplikujete, změní se na povrchu pH rostliny, což zamezí usazení nebo šíření plísní. Olej zajistí přilnavost postřiku k rostlině a jar zase obě tyto složky – vodu a olej – nádherně propojí. Při aplikaci postřiku nezapomeňte na stonky a také listy zespodu! Tuhle preventivní kúru můžete rajčatům dopřát 2 x týdně.

Tip číslo 6: Vsaďte na sílu česneku

Česnek patří mezi přírodní fungicidy, a proto ho využijte jako ochranu proti plísním. Účinný je například česnekový výluh, který si připravíte z 10 g rozdrceného česneku a 1 litru vody. Obě suroviny smíchejte dohromady a nechte odstát 1 den. Výsledný výluh sceďte a zřeďte s vodou v poměru 1:3. Rajčata jím můžete stříkat každý den.

Tip číslo 7: Vyzkoušejte účinky křídelnatky japonské

Tahle rostlina netrpí na plísně, proto se z ní dělá výluh, který má ochránit ostatní rostliny před jistou smrtí. Křídelnatka japonská je ale velmi invazivní rostlina, proto ji nikdy nesázejte na zahradě. Nasbíráte ji například v lese nebo v blízkém okolí.


Zdroje: www.living.iprima.cz, wwww.zahradkarskaporadna.cz