Tato choroba je velmi agresivní. Během několika dnů dokáže zlikvidovat celou úrodu okurek nakládaček i salátovek. Nepohrdne však ani dýněmi nebo melouny. Proto je důležitá prevence. Houbovité onemocnění totiž vypadá velice nenápadně.

Jak poznat plíseň na okurkách?

Důležité je rostliny pravidelně a pečlivě kontrolovat. Plíseň se projevuje malými flíčky žlutozelené barvy. Začínají se objevovat na povrchu listů a jsou ohraničené žilkami. Postupem času skvrn přibývá a na spodní straně je viditelné podhoubí šedofialové barvy. Listy hnědnou a usychají. Následně pak umírá celá rostlina. Jakmile plíseň okurky napadne, je téměř 100% šance, že úrodu nezachráníte.

Jak se plíseň okurková šíří?

Plíseň se šíří pomocí větru. Nebezpečná je tedy především v zahrádkářských koloniích. Miluje teplo a vlhko, usazujete se často ve sklenících nebo na rostlinách, které jsou vysázené na stanovišti s nedostatečným prouděním vzduchu. Výtrusy plísně přiletí na listy a uvolní infikující spory. Ty se přes průduchy dostanou do organismu rostlin a začnou ji likvidovat.

Preventivní ochrana před plísní

Boj s touto chorobou je náročný, proto je třeba myslet dopředu a rostliny před ní co nejlépe ochránit. Jak? Zkuste okurky pěstovat vertikálně. Listy budou rychleji osychat a celkově bude porost lépe provětrávaný. Plody také nebudou znečistěné od zeminy a sklizeň bude pohodlnější. Rostlinu vyvažte na konstrukci nebo síť. Pokud pěstujete okurky ve skleníku nebo fóliovníku, nezapomeňte na pravidelné větrání. Na zahrádce rostliny vysaďte na slunné místo s přirozeným prouděním vzduchu.

Přípravky na okurkovou plíseň podle našich babiček

I naši předci bojovali s okurkovou plísní. Chemický průmysl však nebyl tak vyspělý, proto si museli vymyslet speciální postřiky sami. Jedním z nich je tzv. mléčný. Smíchejte čerstvé nepasterizované mléko s vodou v poměru 1:2 a rostliny postříkejte. Mléčný protein na listech vytvoří povlak a plíseň se na nich neuchytí. Roztok aplikujte jednou za 10 dní po obou stranách listu.

Postřik z křenu je známý fungicidní přípravek. Nastrouhejte 5 dkg křenu a nechte ho jeden den vyluhovat v 5 litrech vody. Poté rostliny pořádně postříkejte.

Co dělat s napadenými okurkami?

Jako poslední záchrana napadených okurek by mohl být postřik z jedlé sody a mýdla. Smíchejte 4 čajové lžičky jedlé sody, jednu čajovou lžičku tekutého mýdla a 3 litry vody. Směs nalijte do rozprašovače a aplikujte ji na všechny infikované listy zespodu, z vrchu a na celou rostlinu. Voda by měla z listů odkapávat. Pokud se plíseň šíří dál, musíte rostliny zlikvidovat. Vytrhněte je ze země a spalte.

Zdroj: hobby.instory.cz, irecept.cz, morningchores.com