Zdroj: hobby.instory.cz, www.nazdravie.sk

Křen

Nejstarší zmínka o křenu patří Hildegardě z Bingenu. Ve střední Evropě ho však znali už v 2. století. Původně pochází z jihovýchodní Evropy a západní Asie a na naše území se dostal díky stěhování národů. Křen byl totiž tak praktický, že si ho staří Slované vzali na cestu za novým domovem. Používali ho nejenom jako koření, ale také jako léčivou rostlinu. Aplikoval se na obtížně hojitelné rány, omrzliny a používal se k léčbě revmatizmu.

Křen jako fungicid

Křen obsahuje vysoké procento vitamínu C, provitamínů A – karotenů a minerálů, jako je hořčík, draslík, vápník, železo a fosfor. Je bohatým zdrojem antibakteriálních a fytoncidních látek, jež brání růstu mikroorganismů. Působí preventivně proti chorobám způsobeným bakteriemi, viry, houbami a prvoky. Právě proto je také účinným fungicidem.

Okurková plíseň

Plíseň okurková je houbovité onemocnění, jež dokáže zabít celou rostlinu, a zlikvidovat celou úrodu salátových okurek i nakládaček. Zpočátku vypadá nenápadně. Nejprve se objeví na listech žluté skvrny ohraničené žilkami. Tyto fleky se po pár dnech rozrostou, splynou do velkých celků a rostlina začíná usychat. Boj s okurkovou plísní je náročný, proto je dobré myslet na prevenci a okurky denně kontrolovat. Jakmile objevíte jen náznak žluté skvrny, co nejdříve rostlinu ošetřete účinným fungicidem. Například z křenu.

Křenový postřik

Plíseň okurková není žádnou novinkou. Bojovali s ní i naši předci. Vyzkoušejte recept našich babiček na účinný křenový postřik. Budete potřebovat 5 litrů vody a 50 g nastrouhaného křenu, který necháte ve vodě louhovat cca 24 hodin. Poté vodu zceďte, přelijte ji do lahvičky s rozprašovačem a aplikujte ji na okurky.

Jak křenový postřik používat

Napadenou část ihned zlikvidujte a poté postříkejte celou rostlinu. Nezapomeňte i na zadní strany listů. Postřik aplikujte nejlépe v podvečer, kdy už slunce tolik nesvítí. Postup opakujte tak dlouho, dokud plíseň nezmizí.