obrázek z archivu ireceptar.cz

Plodné a odolné odrůdy červeného rybízu: Holandský, Kozolupský, Rovanda

Červený rybíz je klasikou nezbytnou při přípravě letních koláčů i marmelád. Vyplatí se pěstovat odrůdy, které dávají velký výnos aromatických bobulí a přitom jsou odolné vůči chorobám.

Holandský červený

Tato odrůda má středně dlouhý hrozen s velkými kulatými bobulemi sladce kyselé, aromatické chuti. Nejlepší uplatnění nalezne ve středních a vyšších oblastech.

  • Odolnost proti napadení padlím americkým angreštovým, antraknózou i rzí vejmutovkovou je vysoká.

Holandský červenýHolandský červenýAutor: Archiv ireceptar.cz

Kozolupský raný

Odrůda rybízu pocházející z ČR je mutací odrůdy ‚Tatran‘. Hrozen má dlouhý, bobule jsou středně velké až velké, kulovité. Chuť má navinulou až nakyslou, aromatickou. Tato velmi raně zrající odrůda má plody vhodné pro přímý konzum i pro konzervárenské zpracování.

  • Odolnost proti chorobám je vysoká.

KozolupskýKozolupskýAutor: Archiv ireceptar.cz

Rovada

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Mezi další zajímavé odrůdy červených rybízů patří Korál, Losan, Rubigo, Trent a Vitan

 

Holandská odrůda vyniká velmi dlouhým hroznem, hustě osazeným středně velkými až velkými, ploše kulovitými bobulemi, dobré, sladce kyselé, aromatické chuti.

  • Odolnost proti napadení listovými chorobami je vysoká.

RovadaRovadaAutor: Archiv ireceptar.cz

Pěstování červeného rybízu

Červený rybíz, podobně jako bílý, vyžaduje vlhčí, hlinité, hlinitopísčité a písčitohlinité půdy. Nejlépe roste při půdní reakci 5,5–6,5 pH. Dobře se mu daří ve středních a vyšších polohách s průměrnými teplotami 6–8 °C, v nadmořské výšce 400–800 m n. m. a s průměrnými ročními srážkami 500– 700 mm. V teplejších a sušších oblastech je nutné zajistit doplňkovou závlahu.