Zdroje: adbz.cz, www.ceskenapady.cz

Ani horko plodům okurek nesvědčí

Okurky jsou rozhodně teplomilné rostliny, nicméně tím, že jim jejich přirozené prostředí musíme simulovat, se vše hodně komplikuje. I velmi vysoké teploty mohou okurkám uškodit. Co dělat, když okurky žloutnou? Na vině může být právě velké horko!

Optimální teplotou pro pěstování okurek je zhruba 20 - 25 °C. Udržet takovou teplotu stálou bez velkých výkyvů může být nelehké. Proto se doporučuje pěstování okurek na chráněných stanovištích, ve fóliovnících a sklenících. Bohužel i příliš vysoké teploty ale okurkám vadí. V tomto případě jde o dny, kdy vyšplhá rtuť teploměru nad 30 °C.

Jak ochránit plody okurek před žloutnutím?

Pomoc je v podstatě jednoduchá, ale je dobré přijít na problém včas. Pokud se nepostaráte o lepší podmínky, začne chřadnout a žloutnout celá rostlina a samozřejmě i její malé ještě nevyvynuté plody. Ty mohou začít i sesychat, v případě vysoké vzdušné vlhkosti se vše zapaří a začne rychle plesnivět.

Pro udržení dobrých podmínek i uvnitř skleníku je nutné časté větrání a v případě vysokých teplot i zastínění plachtou nebo čímkoli, co zabrání přílišnému zahřívání skleníku.

Jiné důvody ke žloutnutí okurek

Dalším důvodem ke žloutnutí plodů může být nedostatek dusíku. Takové plody žloutnou od konce, kde jsou zbytky květu, ale jiné vadnutí, žloutnutí či chřadnutí rostliny nepozorujete. Rostliny přihnojté a také bude nutné redukovat množství plodů na rostlině.

Do jisté míry je žloutnutí listů normální jev a může být například zapříčiněn nedostatkem světla. Před tím, než začnete protrhávat, hnojit či vytvářet zastínění, zkontrolujte celou rostlinu, zda není napadena nemocemi či škůdci. Žloutnutí přezrálých plodů je zcela normální a nezbývá, než sklízet úrodu dříve.

Související články