Dravé ploštice jsou různě velké; mají nápadně zploštělý tvar těla, které je svrchu kryté ploše skládanými polokrovkami. Vysávají pletiva rostlin a tím jim škodí, ale současně vysávají ostatní škůdce - mšice, svilušky, třásněnky či roztoče.

Ploštice proti mšicím i mandelinkám

Nejen přemnožené mšice dovedou ploštice zlikvidovat. Pokud musíme každý rok zápasit s mandelinkou bramborovou, máme v nich velkého pomocníka. Ploštice totiž patří mezi významné přirozené nepřátele mandelinky a umí zlikvidovat neuvěřitelné množství larev tohoto legendárního škůdce brambor. Je dokonce prokázáno, že udrží populaci mandelinek na přijatelné míře tak, že není nutné je likvidovat chemickým postřikem! Za úplně nejúčinnějšího biologického nepřítele larev mandelinky je považována dravá ploštice Perillus bioculatus.

Ploštice loví i roztoče

Ploštice jsou rovněž biologickými bojovníky proti významnému škůdci révy vinné, hálčivci révovému. Tento drobný, okem prakticky neviditelný roztoč způsobuje, že na jaře raší letorosty révy pomaleji, listy jsou drobné a zkadeřené a dokonce může usychat i květenství. Na snižování populační hustoty hálčivce révového se podílí dravé ploštice rodu Orius.