Ploštice je brouk dosahující délky 1 cm. Ruměnice pospolná (Pyrrhocoris apterus) se od svých druhů liší velkými černými skvrnami na svých krovkách. Největší výskyt ploštic se mapuje ve střední Evropě. Ruměnici u nás nazýváme několika různými lidovými názvy. Známe je jako ploštice, ale také se jim říká hrobařík, muzikant, maruška, vojáček, dragoun, kněžíček nebo smradlák. Často je můžete najít na chodnících nebo na domácích druzích lip. Jediné, co vám může vadit, je jejich velmi početná kolonie. Jejich páření mnohdy trvá až neuvěřitelných 30 hodin!

Odpuzovač komárů

Pokud máte na zahradě ploštice, je to pro vás výhra. Jejich kyselý zápach totiž dokáže odehnat i komáry, takže se nemusíte bát, když si večer venku posedíte delší dobu na zahradě. Jestliže k vám chodí cizí kočky, které využívají vaší zahradu jako záchodek, pak odežene i je. Zkrátka a dobře, ploštice (jejich zápach) s ostatními živočichy moc dobře nevycházejí.

Ploštice je neškodná

Člověku ploštice ublížit ani nedokáže, a proto se jich bát opravdu nemusíte. Ploštice někdy může jíst i jahody, avšak její běžnější potravou jsou mrtvé kytky a hmyz. Pochutná si také na plodech lípy. Tato semena jsou totiž obalená slupkou se sladkými šťávami, které plošticím velice chutnají. Na zahradě vám ploštice pomohou i s hmyzem, jelikož rády spořádají jejich vejce i larvy. Vaší zahrádku vám tudíž nijak ani nepoškodí, protože jim listy vlastně nechutnají.

I tak vám ploštice nevyhovují?

Jestliže vám ploštice vyloženě vadí a nechcete jich mít plnou zahradu, máme pro vás i nějaké tipy, díky kterým je dokážete vyhnat. Použít můžete třeba česnek, který umístěte na místa, kde se ploštice nacházejí. Další způsob je pomocí oleje z máty nebo pokud ho nemáte, stačí smíchat olej s čerstvě nadrcenými mátovými listy. Poté ho přelijte do rozprašovače a postříkejte tím okolí hnízdiště ploštic. Jestliže je chcete pouze přemístit, postačí vám několik kusů dřeva. Dejte je, kam je libo, a uvidíte, že ploštice se tam samy časem přemístí, jelikož mají rády stín.

Zdroje: living.iprima.cz, nasezahrada.com, idnes.cz