Milimetrové bojovnice

Parazitické hlístice Phasmarhabditis hermaphrodita byly poprvé izolovány a zdokumentovány v roce 1859. Ale své velké chvíle se dočkaly až v 90. letech 20. století, kdy se ukázalo, že mohou být účinnou zbraní proti invazním plzákům španělským decimujícím úrodu jak zemědělcům, tak i zahrádkářům. Ač jsou zmíněné hlístice dlouhé sotva milimetr, s obávanými vetřelci našich zahrádek dokáží zatočit velmi nekompromisně. A to plzák španělský dorůstá v dospělosti délky 8-14 cm!

Jak takový, zdánlivě nerovný souboj, funguje? Hlístice aktivně vyhledávají slimáky a proniknou do nich dýchacími otvory. Uvnitř pak hlístice vypustí symbiotickou bakterii (Moraxela osloensis), která se množí a společně s hlísticí se podílí na usmrcení plže. A pak už to jde s napadeným plžem z kopce. Nejprve přestane žrát (přibližně za 3-5 dní), během 7-21 dní pod zemí hyne. Naopak nová generace hlístic po nějaké době tělo svého nedobrovolného hostitele opustí a vydá se hledat další oběť. Tenhle koloběh po jedné aplikaci trvá přibližně 6 týdnů.

Jak hlístice správně aplikovat

Parazitické hlístice je ideální aplikovat v době výskytu plzáků. To znamená ve venkovním prostředí od května do října. V uzavřených kulturách je možná celoroční aplikace. Před aplikací je důležité znát teplotu půdy. Ta by neměla poklesnout pod 5 oC. Optimum pro aplikaci představuje teplota půdy v rozmezí 5-20 oC. Ideální dobou pro aplikaci přípravku s obsahem hlístic jsou večerní hodiny. Nejvyšší účinnost má přípravek na mladé jedince, proto je jeho aplikace nejvhodnější na jaře. Nikdy bychom hlístice neměli aplikovat na zrzlou půdu, ani za intenzivního slunečního záření. Přípravek není vhodný k použití na těžkých a zamokřených půdách.

Všeho moc škodí

Pokud se rozhodneme pro aplikaci přípravku s obsahem parazitických hlístic, neměli bychom zároveň aplikovat jiné prostředky, tj. půdni insekcticidy, nematocidy a fumiganty.

Nevýhody parazitických hlístic

Vždy musíme mít na paměti, že se jedná o přípravek obsahující živé organismy a s tím souvisí délka i podmínky jeho skladování. Maximální doba úpoužitelnosti jsou 4 týdny včetně transportu. Skladování by mělo probíhat při teplotě 5 oC. Aplikace přípravku s obsahem hlístic by neměla probíhat v blízkosti vodních nádrží, aby nebyla zasažena populace vodních hlemýžďů.