I když z půdy vykukují první poslové jara a na větvích vidíme tzv. kočičky, zima ještě neskončila. Tvrdí to dlouhodobá předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pro následující čtyři týdny.

Meteorologové slibují, že na konci prvního březnového týdne se opět výrazně ochladí na +1 °C. „Další týden bude průměrný, poslední dva průměrné až slabě nadprůměrné. Poslední týden období vychází jako nejteplejší s průměrem nejnižších nočních teplot kolem +1 °C a průměrem nejvyšších denních teplot kolem 11 °C," píše ČHMÚ. (Zdroj: www.chmi.cz)

Výrazně mrznout by už ale nemělo. Podle předpovědi se budou noční teploty pohybovat kolem nuly. Pouze v týdnu od 8. do 14. března klesnou na mínus dva stupně Celsia.

Březen, za kamna vlezem. Okrasná zahrada.

Lidová pranostika naznačuje, že zima ještě nepředala jaru své žezlo. I tak ale začíná práce na zahradě a příprava na plodné období.

Rašící rostlinky je třeba ještě přikrýt například chvojím, aby nezmrzly. Jakmile přízemní mrazíky odezní, můžete ochranu odstranit. Stejně tak i tu, jakou jste dali na zimu. U okrasných dřevin odstraňte poškozené, zmrzlé nebo uschlé větve. Záhony vyčistěte a odstraňte nežádoucí nečistoty jako mech a listí. Záhony můžete opatrně prokypřit a zapracovat do nich kompost.

Nyní je také vhodný čas na výsadbu letniček. Vyberte si takové osivo, jež klíčí na světle. Připravte si kvalitní substrát a semínka jemně zatlačte do hlíny. Rostlinky, které vyklíčí, je ale třeba postupně otužovat. Dobu zvednutého ochranného krytu postupně prodlužujte.

Na svatého Jáchyma u nás zima končívá. Březen na užitkové zahradě.

Milovníci vlastních plodin se až do podzimu nezastaví. Březen je ideální na úpravu záhonů a výsadbu otužilých druhů rostlin. K nim patří černý kořen, salát, kopr na zeleno, špenát, ředkvičky, mrkev, petržel česnek a paprika. Mezi rostlinky rozprostřete textilii nebo mulč, abyste ušetřili půdní vláhu. Rostliny, které nemají rády zimu, jako rajčata, okurka, cuketa nebo květák, vysejte nejdříve do truhlíku a až po květnových mrazících přesaďte do záhonu.

Zkontrolujte ovocné stromy a ty poškozené ošetřete. Při dobrém počasí si můžete naplánovat postřik proti škůdcům, kteří přezimovali, a průklest ovocných dřevin. Nyní je také vhodné období dokončit základní řez jabloní a hrušní. Stejně tak i keře jako maliník, ostružiník, rybíz a angrešt. Naplánujte si řez vinné révy a do konce března vyvažte tažně na vedení.

Panny Marie zvěstování - vlaštoviček přivítání. Příprava pokojových a balkónových rostlin

Také obyvatelé panelákových bytů mohou pocítit blížící se jaro. Nadšenci do pokojových rostlin si nyní mohou své miláčky rozmnožit řízkováním. Ostatní rostliny, pokud je to nutné, přesaďte do větších květináčů. Pokud nepřesazujete, vyměňte alespoň svrchní vrstvu zeminy.

Přezimované balkónové rostliny seřízněte a přesaďte do větších květináčů. Dopřejte jim také kvalitní hnojivo. Uložte je na parapet, aby si zvykaly na sluníčko.

Vyrobit si můžete jarní truhlíky. Zkombinujte květy sedmikrásek, macešek nebo pomněnek. Do truhlíku můžete vysadit také cibuloviny a prvosenky.

Nyní je také čas na tvorbu bylinkové zahrádky. Vysejte mátu, tymián, šalvěj, rozmarýn, bazalku nebo levanduli. Zatím však nechte rostlinky klíčit v klidu a teple vašeho bytu. (Zdroj: abecedazahrady.dama.cz)