Červen je nejslunnějším měsícem v roce, protože je v tu dobu Slunce ve vysoké výšce nad obzorem. Přesto má právě tento měsíc dlouhodobě vysoký úhrn srážek. Je to způsobeno především letními bouřkami z tepla. Letošní předpovědi počasí na počátek června slibují zvýšení teplot a letní klima. Nevyhnete se však i občasnému letnímu deštíku.

Dlouhodobý výhled počasí

Momentální předpověď počasí vypadá asi tak, že si během letošního června budeme užívat jak sluníčka s vysokými teplotami, tak i chladnějších deštivých dnů. Zdá se, že bude počasí celkově sušší a teplejší.

První polovina června

V první červnové dekádě od 1. až do 10. června bude nejprve zataženo s přeháňkami a teplotami něco okolo 18 °C. Později vystoupají až ke 23 až 28 °C, místy i více. Po pár dnech vyjasnění a oteplení se pravděpodobně opět zatáhne a objeví se déšť a bouřky.

Ve druhé dekádě od 11. - 20. června se bude postupně vyjasňovat a budou příjemné letní dny s teplotami kolem 20 až 24 °C. Očekává se také vpád tropického vzduchu od jihu s teplotami i nad 30 °C. V závěru června se podle dlouhodobé předpovědi zatáhne a objeví se déšť a letní bouřky.

V červnu vyjměte ze země cibuloviny

Právě v tomto období je zahrada plná květů a týká se to jak letniček, tak i trvalek. Nastal čas nahradit jarní rané cibuloviny letničkami. Cibule tulipánů a narcisů opatrně vyjměte z půdy a dejte je na temné, suché a teplé místo. Léto nejlépe přečkají v přepravkách či papírových sáčcích.

Momentálně si můžete užívat rozkvetlých pivoněk, kopretin, kosatců i růží. Kvetou i begonie, hrachory, některé druhy lichořeřišnice a možná vám už dokvétají i rododendrony. Nezapomínejte odkvetlá květenství pravidelně odstraňovat.

Okrasné keře a živé ploty

Protože se již od počátku jara stihla většina těchto rostlin značně rozrůst, měli byste je zastřihnout. Nejenže jim to prospěje k lepšímu a zdravějšímu růstu, ale zároveň časem krásně zhoustnou. Pokud se v plotu uhnízdili ptáci, počkejte, až mláďata vylétnou.

Dejte péči trávníku

Myslete i na pravidelnou údržbu trávníku a řádně ho sekejte. Nezapomeňte, že teploty se vyšplhají až ke třicítce, nesekejte trávník proto příliž nakrátko, zvažte situaci a případně trávník zalijte.

Sklízejte a užívejte úrodu

Pravidelně si užívejte „žně“ ze své úrody a otrhávejte listovou zeleninu jako saláty, rukolu i polníček. Vytrhávejte poslední ředkvičky a první kedlubny a mrkve, jsou v tomto období nejšťavnatější a plné chuti. A bylinky? Těch si můžete užívat naplno! V tuto dobu bují máta, meduňka, dobromysl, bazalka, tymián a kadeřavá petržel. Pokud na zahradě máte ovocné keříky nebo jahody, užívejte si i jejich plodů.

Sázejte další várku zeleniny

Na volná místa můžete začít vysévat novou zeleninu, jako například pozdní mrkev a červenou řepu. Stejně tak to platí o ledovém salátu, keříčkových fazolích nebo zimním pórku. Vysadit můžete také předpěstovaný lilek nebo vodní meloun. Pokud chcete ještě úrodu rajčat nebo paprik, máte poslední šanci vysadit sazenice.

Postarejte se o rajčata vysazené v květnu

Pravidelně zaštipujte výhonky rajčat, aby se rostlina zbytečně nevyčerpávala a vkládala svou energii do rajských jablíček. Tyčkovým rajčatům vyměňte opěrné tyče za vyšší, popřípadě je převažte. Také dbejte na pravidelnou zálivku. Jestli chcete ochránit rostliny před plísněmi, vysaďte do jejich blízkosti afrikány.

Hnojení ovocných stromů a vinné révy

Počátkem června lehce přihnojte ovocné stromy a vinnou révu. Do poloviny června použijte dusíkatá hnojiva, které v dalším období vynechejte, protože během vegetace příjem dusíku klesá.

Pravidelně se zbavujte plevele

Tento měsíc je bohužel také ve znamení pletí, které byste měli provádět pravidelně, aby nedozrály semeníky plevelných rostlin. Ušetříte si tak hodně práce do budoucna.

Zdroje: www.chmi.cz, www.nasehobby.cz, www.jakbydlet.cz