Zdroje: www.treking.cz, abundantminigardens.com, pocestach.cz, www.meteocentrum.cz

Počasí v 2. polovině července

Meteorologové slibují, že začátek druhé poloviny července bude teplotně příjemný. Průměrná denní teplota by se měla pohybovat kolem 25 °C. Očekávat také můžeme přeháňky. Kolem 17. července se však mírně oteplí a převládat budou polojasné dny. Denní teploty se budou pohybovat mezi 24 až 26 °C. Noční teploty mezi 13-16 °C. Posledních deset dnů měsíce nás zavalí vlna veder. Průměrné denní teploty budou mezi 25 až 28 °C. Noční se budou pohybovat mezi 13-16 °C. Díky vysokým teplotám se připravte na vydatnější přeháňky doprovázené silnými bouřkami.

Červenec a zahrada

„Ale hlavní červencová starost je ovšem zalévání a kropení zahrady. Zalévá-li zahradník konvemi, počítá konve tak jako automobilista kilometry,” píše Karel Čapek ve své knize Zahradníkův rok. A má pravdu. Zalévání je nyní klíčovou činností.

Zalévání zahrady

V suchém období zalévejte ovocné stromy a keře s násadou nezralých plodů. Používejte nejlépe odstátou dešťovou vodu. Vhodnější než časté povrchové zavlažování, je důkladná zálivka jedenkrát týdně buď brzy ráno nebo večer. Trávník naopak ocení každodenní kropení z hadice. Aby se voda dostala přímo ke kořenům, čas od času trávník provzdušněte buď vertikutátorem nebo vidlemi. Omezíte tím i růst plevelů.

Jak zalévat zeleninu?

Pokud neprší, zeleninu zalévejte dvakrát až třikrát týdně. Potřebu zálivky poznáte na „indikátorové“ rostlině. To je rostlina, která kvůli nedostatku vláhy vadne první. Jakmile má povadlé listy, víte, že je čas na pravidelnou dávku životodárné vody. Mezi takové rostliny patří například tykev, okurka nebo meloun. Zalévejte přímo ke kořenům a omezte dobu, kdy jsou listy mokré. To však neplatí u okurky. Té kropení na list velmi prospívá. Působí i jako prevence proti svilušce.

Mulčování

Organické mulčování zabrání nadměrnému vypařování vody ze země. Kolem rostlin dejte 5 cm vrstvu pšeničné slámy, jemné mleté kůry, jehličí nebo seno.

Skvělý stín

V horkém počasí vyžadují plodiny citlivé na teplo ochranu před sluncem. Použít můžete tzv. stínovou síť. Ta redukujte cca 70 % slunečního světla. Teplotu půdy a vzduchu tak udržuje až o 10 stupňů nižší než je v jejím okolí. Stínící síťka také chrání křehké listy před spálením, ztrátou vlhkosti či před přívalovým deštěm a kroupami. Síť instalujte na dřevěný nebo ocelový rám několik centimetrů nad rostliny.