Počasí na 2. polovinu května

Druhá polovina měsíce odstartuje zvlněná studená fronta. Tlaková níže nad Britskými ostrovy bude proudit do střední Evropy a přinese s sebou chladný a vlhký zaoceánský vzduch. Víkend bude polojasný až oblačný. Můžeme očekávat občasný déšť nebo přeháňky. Teploty však budou příjemné. Budou se pohybovat kolem 14 až 18 °C. Podobné počasí můžeme očekávat i v týdnu od 17.5. Na obloze se budou střídat dešťové mraky se sluníčkem. Ranní teploty neklesnou pod bod mrazu, bude 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C. Vítr však bude mírný jihozápadní.

Pranostiky na 2. polovinu května

Práce na zahradě či na poli a počasí spolu úzce souvisí. Proto si naši předci pomáhali pranostikami. Lépe si tak zapamatovali předpovědi na několik týdnů dopředu. K druhé polovině května se dochovalo pět dat, na které je dobré si dávat pozor. Na 15. května se předpovídal déšť a říkalo se, že „Svatá Žofie políčka často zalije." O deset dní později, 25. května, měl svátek Urban, pokud byl „Na Urbana pěkný, teplý den – bude suchý červenec i srpen. Vinná réva nedbá toho – bude míti vína mnoho." 25. máj byl pro naše předky klíčový: „Jaký den 25. máje jakožto na den Urbana povětří jest, takový podzimek následovati má." O dva dny později 27.5. však asi byla často zima. Pranostika totiž radí „O svatém Duše choď ještě v kožiše." Také, pokud pršelo, říkalo se, že když bude „Na svatého Ducha bláto – bude laciné mláto." Poslední předpověď se týká 28. května. Opět záleží na tom, zda bude krásně nebo bude pršet: „Pohoda na svatodušní pondělí slibuje úrodu." Nebo „Když prší v pondělí svatodušní, bude zkáza na sena."

2. polovina května a práce na zahradě

Po třech zmzlích mužích už na zahrádce můžeme rozjet všechny různé činnosti.

Okrasná zahrada

Mšice a růže

Růže je nutné kontrolovat, zda je nenapadly mšice. Lákají je konce výhonků a poupata. Jakmile se oteplí a vysvitne sluníčko, očekávejte, že mšice půjdou na lov. Pokud chcete ošetřit růže postřikem, vyberte si takový, který nehubí jejich přirozené nepřátele.

Přesazujeme choulostivé dřeviny

Druhá polovina května je vhodná na přesazení dřevin, jež jsme chránili před zimou, do volné půdy. Nehrozí již přízemní mrazíky.

Péče o jarní cibuloviny

Jarní okrasné květiny jako jsou tulipány, narcisy a hyacinty již pomalu odkvétají. Po definitivním odkvětu odštípněte stonek o 3-5 cm pod květenstvím. Toto udělejte, pokud nechcete, aby rostlina tvořila semena. Listy však nikdy neodstraňujte, ponechte je na cibulce do úplného zatáhnutí. U sněženek, bledulí, ladoněk, tálovin a modřenců nechce semena dozrát.

Vysazujte jiřiny a letničky

Po ledových mužích je čas na vysazování choulostivých rostlin jako jsou letničky a hlízy jiřinek.

Tvarujte živé ploty

Koncem května proveďte tvarující řez živých plotů. Již vyrašily nové výhony, takže budete vědět, jaké přesně od keře oddělit.

Sezóna sekání trávníku začala

Pokud jste už svůj trávník neposekali, nyní je ten pravý čas. Sekejte nejméně dvakrát do měsíce a zkracujte maximálně o třetinu výšky. Pokud máte v trávníku drobné cibuloviny, sekačku nastartujte až na konci měsíce.

Ovocná zahrada

Přihnojte ovocné stromy a keře

Krásně kvetoucí rostliny jsou v 2. polovině května již minulostí. Odměňte je tedy dusíkatým hnojivem nejlépe formou zálivky.

Sázejte jahodník

Pokud jste se rozhodli vysázet jahodník, až do konce května máte čas.

Zeleninová zahrada

Vysévejte fazole

Tyčové a keříčkové fazole milují teplo, proto je vysázejte až bude kolem 20-30 °C.

Sklízejte ranou zeleninu

První chutná zelenina? To je také 2. polovina května. Sklízejte mrkev, kopr, cukety a špenát.

Výsadba předpěstované zeleniny

Po třech zmrzlých je čas vysadit předpěstovanou zeleninu jako je hlávkový salát, kedluben, růžičková kapusta, pórek a červenou řepu. Sázet můžete i choulostivou zeleninu tzv. 1. trati. Jsou to okurky, rajčata, lilek, papriky a cukety. Záhony byste již měly mít připravené a dostatečně zryté a odplevelené.

Zdroj:

www.meteopress.cz, www.e-pocasi.cz,

Růžena Přibylová, Babiččiny rady do zahrady, 2015, Fortuna Libri, ISBN 9788073219680