Zdroje: www.chmi.cz, www.treking.cz, hobby.instory.cz, www.pranostika.cz, Růžena Přibylová, Babiččiny rady do zahrady, 2015, Fortuna Libri, ISBN 9788073219680

Počasí v první půlce srpna

„I když ze strnišť občas fučí, horko nás přece jen mučí." Pranostika našich předků se podle předpovědi meteorologů s největší pravděpodobností vyplní. I když, v prvním týdnu měsíce si od veder na chvíli odpočineme. „Týden od 2. do 8. srpna vychází podprůměrný s průměrem nejnižších nočních teplot kolem 13 °C a průměrem nejvyšších denních teplot kolem 23 °C," píše na svém webu Český hydrometeorologický ústav. Kolem 10. srpna se však dají očekávat velice vysoké teploty okolo +35 °C až 37 °C. Ve večerních hodinách se může ochladit na 20 °C. Předpokládají se také silnější deště a bouřky.

Srpen na zahradě

V srpnu si užijeme teplého počasí na plno. Stejně, jako my se potřebujeme ochladit, i rostliny na zahradách ocení pravidelnou zálivku a výživu v podobě hnojení. Dusíkaté hnojivo však vyměňte za přípravek s vyšším obsahem draslíku a fosforu.

Vinná réva

„Teplé a suché léto přivádí za sebou mírný podzimek, tuhou zimu a nejlepší víno." To slibuje jedna z pranostik na měsíc srpen. V posledním prázdninovém týdnu si tak vinaři moc neodpočinou. Čeká je tzv. zelená práce. Cílem je, aby listová stěna nebyla příliš hustá a hrozny tak byly dobře osluněné. Výhony bez hroznů odstraňte úplně. Ostatní zkraťte za 6. listem od posledního nasazeného hroznu. Dále odstraňte zálistky vyrůstající v paždí listů. Na závěr odlistěte zónu hroznů tak, že odstraníte 3 listy na letorostu.

Stromy a keře

Bohatě obsypané stromy podepřete podpěrou. Zabrání se tak zlomení větví. Pokud jste už některé vaše keře a stromy sklidili, můžete je prořezat. Jde například o broskvoně, třešně, meruňky, višně, angrešty a rybízy. Odstraňte všechny poškozené větve a ty, které příliš zahušťují korunu. Řezné rány ošetřete štěpařským voskem.

Chraňte se před plži

Plzák španělský v srpnu a září klade vajíčka nové generace. Proto se zaměřte na jejich likvidaci. Půdu prokypřete a zbylá vajíčka posbírejte a nabídněte ptákům. Prevence proti kladení je také sběr dospělých jedinců.

Sklizeň cibule a česneku

Začátek srpna je ideální pro sklizeň česneku a cibule. Úrodě budou žloutnout a poléhávat natě. Cibuloviny vyjměte z půdy a co nejrychleji je svažte a pověste do stínu a průvanu. Tam je sušte přibližně měsíc.

Péče o rajčata

Rajčata právě nyní ohrožuje plíseň bramborová. Chraňte tedy své rostliny postřikem. Na začátku srpna také seřízněte vrcholky kvetoucích rostlin rajčat. Přesměrujete energii z růstu do dozrávajících plodů.

Výsev salátu, ředkve, kapusty a špenátu

Na uvolněné záhony si vysejte další lahodnou zeleninu, kterou můžete konzumovat až do prvních mrazíků. Oceníte kozlíček polníček, odrůdy zimního salátu Humil a Altenburský, ředkve, ředkvičky odrůd Lada, Lidka, Tercie a Viola, ozimnou cibuli a kapustu, které sklidíte v příštím roce. Špenát vysetý v první půlce srpna sklidíte ještě na podzim. Zbytek uvolněných záhonů prokypřete a pohnojte kompostem.

Výsev jahod

Srpen je ideálním měsícem pro výsadbu nových jahodníků. Tři týdny před samotnou výsadbou záhon zryjte a pohnojte dobře uleželým kompostem. Než se jahodníky ujmou, pravidelně je zalévejte.

Kontrolujte vláhu na záhonech

Jelikož nás v první polovině srpna čekají bouřky a deště, pravidelně po nich kontrolujte půdu na záhonech. Přívalové deště jsou krátké a voda steče po vyschlé zemině. Proto se na ně, jako na zalévacího pomocníka, nespoléhejte. Rostliny raději zalévejte ručně.