Duben si s námi bude hrát „na apríla" hned od svých prvních dnů. Podle Českého hydrometeorologického ústavu nás čeká na celý prodloužený víkend proměnlivé počasí. Zažijeme teplo, déšť, zimu i sněhové vločky.

Na Velký pátek můžeme očekávat polojasno až oblačno s občasnými přeháňkami, které se vyskytnou spíše v severní části republiky. Nad 800 metrů se budou kapky měnit ve vločky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 13 °C. Podobné počasí bude i v sobotu. Smíšené nebo sněhové přeháňky však mohou očekávat už i obyvatelé nižších poloh od 500 metrů. Teploty nepřekročí 11 °C. Od neděle by se však obloha měla začít vyjasňovat. Meteorologové předpovídají většinou polojasno s přibývající oblačností ze západu. Místy se mohou objevit přeháňky. Teploty však budou stoupat. Na Velikonoční pondělí by mohly dosáhnout 15 °C. (Zdroj: www.chmi.cz/predpovedi/predpovedi-pocasi/ceska-republika/tydenni-predpoved)

Co je na Zelený čtvrtek vyseto, vše se vydaří.

Dobrou zprávou pro zahrádkáře je, že nejnižší noční teploty už nepřekročí -3 °C. Proto se můžete s klidným svědomím vydat do zahrádky vysadit potřebnou zeleninu. Pozor, další pranostika praví, že „Na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej!" protože „Kdo na Velký pátek orá, tomu se chleba nedostává."

Proto si pátek nechte odpočinkový a plánovací. V ostatní dny již můžete vysévat mrkev pozdní, karotku, pastiňák, letní ředkev, červenou řepu, hrášek a kopr. Znovu také můžete vysadit řeřichu zahradní, špenát, listový salát a ředkvičky.

Prší-li v noci na Bílou sobotu, bude málo třešní.

Pozornost byste měli věnovat také ovoci. Pokud jste ještě nezasadili jahody, nyní je ten pravý čas. Začátek dubna je také ideální pro ošetření ovocných keřů. Ještě nejsou v květu, proto je postříkejte proti škůdcům a plísňovým chorobám. Na stromy by se také nemělo zapomínat. Seřízněte suché větve a ty, které směřují dovnitř koruny. Velikonoce jsou ideální i k vysazení nových stromků broskvoní a meruněk. (Zdroj: abecedazahrady.dama.cz/clanek/zahrada-v-dubnu-vysev-a-vysadba-ve-velkem)