Zdroj: www.treking.cz, Růžena Přibylová, Babiččiny rady do zahrady, 2015, Fortuna Libri, ISBN 9788073219680

Počasí v první polovině června

První červnová dekáda bude stále proměnlivá. Zprvu bude zataženo s přeháňkami a teplotami okolo 18 °C. Postupem času se ale budou zvedat až na 28 °C. Noční teploty se budou pohybovat mezi 9 až 12 °C. Koncem dekády by měly převažovat polojasné až jasné dny bez dešťových srážek. Místy však hrozí bouřky. Druhá červnová dekáda slibuje příjemné letní počasí. Počítat můžete se slunečnými dny s teplotami v rozmezí 20 až 24 °C. V polovině měsíce by se však mělo zatáhnout. Objeví se déšť a lokální bouřky z tepla.

Počátek června a zahrada

Stará pranostika říká, že „Je-li červen mírný, nebude v prosinci mráz silný." Uvidíme tedy, jak slibované předpovědi dopadnou. Ať nás čeká déšť nebo slunce, žádný zahrádkář se práci nevyhne.

Stromy a keře

Stříhání živých plotů

Pokud jste koncem května nestihli tvarovat živé ploty, pak je začátek června ideální dobou, kdy tento rest splnit. Pravidelné zastřihávání výhonů zajistí pevný růst listnatým i jehličnatým živým plotům. Pokud se v plotu uhnízdili ptáci, počkejte až mláďata vylétnou.

Hnojení ovocných stromů a vinné révy

V průběhu měsíce přihnojte ovocné stromy a vinnou révu. Do poloviny června použijte dusíkatá hnojiva, pak jimi již nehnojte. Důvodem je to, že během vegetace příjem dusíku klesá.

Úklid plodů

Na přelomu jara a léta se začínají objevovat první plody. Nedozrálí jedinci však opadávají. Ty je dobré sbírat, aby se zahradou nešířili škůdci a choroby.

Škůdci

Zbavte se slimáků

Průběžně kontrolujte, zda zahradou neputují slimáci. Preventivně se před nimi braňte tím, že na ní nebudete nechávat volně odložené rostlinné zbytky, například z pletí. Jakmile se objeví, zkuste je mechanicky posbírat nebo na ně nastražit různé pasti.

Pletí plevele

Červen je měsíc ve znamení pletí. Průběžně plevel likvidujte, aby nedozrály semeníky. Ušetříte si tak práci v budoucnu.

Zelenina

Rebarbora

Až do 24. června olamujte řapíky rebarbory tak, jak jste byli zvyklí. Po svátku sv. Jana má však rostlina příliš velké množství kyseliny šťavelové, takže ji raději nekonzumujte.

Salátová zahrada

Milovníci salátů si mohou vysít další rostliny, ale také zelí, pór nebo růžičkovou kapustu. V klidu je vysévejte na stejné místo, půda by měla být stále plná živin.

Okurky, rajčata, meloun a lilek

První půlka června slibuje příjemné počasí nejen pro nás, ale také pro citlivější rostliny jako jsou okurky, meloun nebo lilek, které již můžete vysadit do volné půdy. Pokud chcete ještě úrodu rajčat nebo paprik, máte poslední šanci.

Květiny

Rané cibuloviny

Nyní je čas nahradit jarní rané cibuloviny letničkami. Cibule tulipánů a narcisů opatrně vyjměte z půdy a dejte je na temné, suché a teplé místo. Léto nejlépe přečkají v přepravkách či papírových sáčcích. V případě potřeby přesazujte drobné cibuloviny jako jsou sněženky, šafrány, bledule, ladoňky nebo modřence. Rozdělením trsů získají dostatečný prostor pro další růst.

Jarní trvalky

Do poloviny června přesazujte trvalky kvetoucí na jaře. Můžete je také dělením trsů namnožit.

Pokojové rostliny

Některým pokojovkám svědčí, když je umístíte na terasu nebo balkon. Aby nedostaly šok, poprvé je dejte ven, když je zamračené počasí. Zvyknou si tak lépe na větší přísun světla.