Většina známých keřů, jako jsou šeřík, tamaryšek nebo zlatice, zdobí zahrady zpravidla od dubna do června. V létě se setkáváme s letničkami či trvalkami a na podzim pak přicházejí na řadu okrasné keře. Zejména tyto druhy se o krásu vaší zahrady dokážou postarat díky svým nádherným květům a plodům.

Růžové zvonky i v říjnu

Abélie velkokvětá (Abelia x grandiflora) je poloopadavý až opadavý keř, který dosahuje výšky jednoho metru. Během letních dnů má abélie tmavě zelené listy, avšak na podzim se jejich barva mění na vínovou. Její světle růžové zvonkovité květy můžete vidět i v říjnu, respektive do příchodu prvních mrazíků. Je velmi odolná vůči mrazu, vydrží až do -23 °C. Nejlépe se jí povede na slunném místě nebo v polostínu, kde je kyselá půda.

Ibišek nejen pro léto

Mezi oblíbené keře patří rovněž ibišek syrský (Hibiscus syriacus). Tento keř je známý především pro své velké a nádherné květy, které mohou mít barvu bílé, růžové nebo levandulové. Na podzim vás také bude těšit svými listy, které se zbarví do žluta. Ibišek roste až do výšky 3 metrů a má rád slunné stanoviště.

Motýlí keř či letní šeřík

Tak se nazývá komule Davidova (Buddleia davidii). Rychle rostoucí keř, jehož výška může dosahovat až do 4 metrů. Během léta budete moci pozorovat její šedozelené listy a fialové květy. Pro podpoření a dlouhé kvetení odstraňujte vždy odkvetlé květy, čímž se budete moci kochat novými až do příchodu prvních mrazů. Komuli vyhovuje slunné místo s hlinitopísčitou půdou. Nevadí jí ani suché či městské prostředí, ale před zimními mrazy byste ji měli ochránit nastýlkou.

Mrazuvzdorný trnitý keř

Hlohyni (Pyracantha) můžete vidět hlavně v parcích, kam se nejčastěji vysazuje. Během letních dnů je tento keř zbarven bílými květy, avšak po jejich odkvětu se mění v oranžovou záplavu drobných plodů. Hlohyně dorůstá do 2-3 metrů výšky. Aby měla co nejvíce plodů, umístěte jí na slunné místo. Speciální půdu nevyžaduje, dokonce snese i vápenitější.

Listy pro zdobení věnců

Mahónie cesmínolistá (Mahonia aquifolium) je keř, který možná již na zahradě máte a ani o tom nevíte. Jeho semena totiž roznášejí ptáci. Lesklé listy pak obdivují hlavně floristé, včetně modrofialových bobulí. Tento keř umístěte do stínu, často se objevuje i v podrostech stromů.

Bílou za modrou barvu

Blahokeř trojmý (Clerodendrum Trichotomum) je rychlerostoucí okrasný keř. V říjnu mění své bílé květy za modré plody chráněné purpurovým kalichem. Neobvyklé má také olistění. Nové mladé listy mají načervenalý nádech a postupem času se zbarví do zelena. U tohoto keře je pak důležité zavlažování, ovšem nemáme tím na mysli jeho přemokření. V jarních dnech vyžaduje více dusíku a v létě zase více draslíku.

Zdroje: homeincube.cz, living.iprima.cz, obyvat.cz