Zdroje: ceske-navody.net, magazinzahrada.cz

Podzimní příprava záhonů na zahradě

I když ne všechny práce jsou nezbytně nutné a každý občas některou z nich vypustí, rozhodně je nutné dodat vyčerpané půdě živiny, tak jak velí zvyk ve způsobu obdělávání půdy u nás. Pěstujete-li zeleninu na, byť malém, záhonku, určitě se na svoje políčko nevykašlete a pořádně jej prohnojte organickými hnojivy. Tím je myšlen především koňský či kravský hnůj. Výhodnou je, že můžete použít materiál čerstvý. Na zryté, vypleté záhony navršíte zhruba 20 cm vysokou vrstvu a nechte ji tam přes zimu.

Ovocné stromy ocení podzimní péči

Přežitkem není ani bělení kmenů ovocných stromů. Toto opatření je preventivní a nutné právě před příchodem zimy. Bilý vápenatý nátěr, kterému se také říká mléko, zamezí praskání kůry vlivem rozdílných teplot během zimních dnů a nocí. Především u křehkých třešní a višní, jejichž kůra se špatně hojí a neustále roní mízu, je takové ošetření více než vhodné. Poranění stromu mohou následně provázet napadení škůdci, hniloba a další komplikace.

Jak bílit stromy podle zkušeného zahradníka, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: VLM

Chyby v úklidu podzimní zahrady

Mít uklizenou zahradu je moc pěkné, ale právě teď na podzim to rozhodně nepřehánějte se zkracováním či prořezáváním keřů. I když je podzimní řez u některých rostlin vhodný, nejde v zásadě o razantní, hluboké redukování větví, ale spíš jen o mírné vytvarování, odstranění napadených či polámaných větví. Odstranění květů a plodů je otázkou. Na zahradě mohou zdobit i pod sněhovou čepicí či jinovatkou. Zahradě můžete dopřát i trošku rustikální vzhled. Olistění a větve slouží také jako ochrana před mrazy, proto buďte s nůžkami opatrní.

Názory mohou být odlišné na různé práce na zahradě a mezi tyto patří například hrabání listí. Hrabat, či nehrabat? Vše má svá pro i proti. Pokud neholdujete kompostování s tepelnou fází, pak zbavte zahradu všech napadených listů a větví. Ty se hodí nejlépe spálit.
Listí však není nutné vždy zcela odstranit ze zahrady. Můžete je použít také jako mulč a ochranu rostlin v zimním období.
Listí je nutné shrabat určitě také z cest, chodníčků a trávníku. Ten by vrstvy listů udusané srážkami nemusel zvládnou a vznikly by na něm lysé mapy.

Pokud se rozhodnete někde listy nechat, pamatujte, že na jaře budou tvořit hutnou, těžkou masu, kterou je množné odstranit, ale je to mnohem časově a silově náročnější. Práce si proto dobře promyslete.

Související články