Ikdyž se mnohým může zdát, že bylinkové sezoně už odzvonilo, zdaleka tomu tak není. Zatímco na jaře a v létě bylinky poskytovaly květy, pupeny a listy, nyní můžete čerpat sílu z kořenů či plodů. Využijte toho, že podzim hýří všemi barvami. Vneste je i do svého života a zásobte se vitaminy a minerály, které dávají právě podzimní bylinky.

A tak až půjdete na procházku do přírody, vezměte si s sebou košík. Stále ještě do něj můžete sbírat lesní plody. „Dozrávají plody černého bezu, jalovčinky, červené šípky, žlutooranžové bobulky rakytníku, ještě někde možná zůstaly na keřích černomodré ostružiny a červené maliny. Plody jsou významným zdrojem vitaminů, minerálních látek i vlákniny. Podzim je bohatý na úrodu, je barevný a ve vzduchu je již cítit přicházející zima. V tomto období je třeba sklidit vše, co se urodilo a co nemůže přezimovat. Nutné je zpracovat květy, natě i kořeny bylinek,“ říká bylinkářka Hanka Parmová.

1. Kořeny a oddenky

Než zamrzne půda, vykopávejte kořeny a oddenky bylinek. Právě nyní před zimou se do kořene stahuje jejich síla. „Nejvhodnější doba je při ubývajícím měsíci nebo novoluní. Kořeny po vykopání vyčistěte kartáčem, dočistěte nožíkem a důkladně operte v čisté studené vodě. Větší kořínky rozkrojte na kousky, tlustý kořen krájejte podélně, aby kousky rychleji vysychaly. Kořeny můžete nastrouhat na struhadle. Sušte v sušičce, využívejte i zbytkové teplo po pečení v troubě,“ říká Hanka Parmová a upozorňuje, že kořen musí být pečlivě vysušený, jinak brzy zplesniví.

Kozlík lékařský

Má rád vlhká místa, najdete ho v mokřinách, kolem příkopů či v lese. Sbírá se od října do listopadu. Kočky jeho aroma přímo milují, nám lidem však příliš nevoní. Zato nám přináší mnoho užitečného.

  • zklidňuje nervy
  • ulevuje od psychického napětí
  • navozuje dobrý spánek
  • mírní křeče

Zkrátka kozlík pomůže od potíží vyvolaných pocuchanými nervy. „Uleví vám při nervovém vyčerpání spojeném s nespavostí a bušením srdce. Zklidňuje i žaludeční neurózy. Nejvhodnější forma použití je lihová tinktura, která se nazývá valeriánské kapky podle názvu kozlíku valeriana,“ říká Hanka Parmová.

Tip bylinkářky

Při nespavosti a mělkém spánku ohřejte sklenici mléka, oslaďte medem, nakapejte lžičku kozlíkových kapek a pomalu vypijte. Neužívejte dlouhodobě, po třech týdnech vysaďte a na spaní použijte například šišák bajkalský, chmel, meduňku nebo čajové směsi.

Křen

Možná ho máte na zahrádce a ani by vás nenapadlo, jak skvěle vám může na podzim posloužit. I křen se řadí mezi léčivky.

  • zlepšuje metabolismus
  • povzbuzuje trávení
  • je močopudný
  • čistí krev

Tip bylinkářky

Křenové placky se přikládají na bolavá místa při blokaci zad a při revmatismu. Je potřeba dát pozor na případnou alergickou reakci.

Kostival lékařský

Mohutná rostlina dorůstá do výšky až jednoho metru. Objevuje se na vlhčích místech. Jeho kořeny se sbírají v září a říjnu. Obsahuje látku alantoin, která má hojivé účinky. Vyrábějí se z něj masti, tinktury, odvary či obklady...

  • Ulevuje od bolestí kostí, šlach či vazů.
  • Podporuje zdraví kloubů

Tip bylinkářky

„Z kořene kostivalu se připravují obklady na bolavá místa při zánětech svalů, zlomeninách, pohmožděninách nebo modřinách. Kostivalový obklad změkčuje zatvrdlinky v prsou a zmírňuje fantomové bolesti po amputaci končetin. Kostivalový olej nebo mast se používá na chronické choroby kloubů a kostí a křečové žíly,“ uvádí bylinkářka.

2. Plody

Šípky

Červené plody šípkové růže si rozhodně zaslouží pozornost. Právě nyní dozrávají na mezích, na okrajích lesů, v opuštěných zahradách. Je to vlastně plevel, který přináší mnoho užitku. Že je bohatým zdrojem vitaminu C, je obecně známé. I proto se jim občas říká pomeranče severu. „To je díky tomu, že fungují jako posilující vitaminová bomba. Ve 100 g šípků je až 1200 mg vitaminu C. Šípky dále obsahují vitamin A, B, P, K, pektiny, třísloviny, hořčík a další látky,“ říká Hanka Parmová.

Možná jste ale netušili, že šípky úspěšně fungují při cévních onemocněních, paradontóze, nebo špatné srážlivosti krve. A mají jednu velkou výhodu. „Mohou se používat bez omezení, nelze se předávkovat, ale dlouhodobým užíváním bez přestávek ztrácejí pro uživatele účinnost. Zkrátka všeho s mírou a dobrého pomálu platí i v tomto případě.“ Skvělý je šípkový čaj, ale také džem, protlak, sirup či víno nebo omáčka.

  • jsou bohatým zdrojem vitaminu C
  • posilují imunitu
  • pomáhají při paradontóze
  • ulevují od bolestí způsobených křečovými žilami
  • poradí si s infekcemi

Tip bylinkářky

Šípková marmeláda pro moderní dobu:

1 kg zralých šípků omyjte, vložte do „pomalého“ hrnce, zalijte 0,5 l vody a vařte asi 10 hodin. Pak hmotu propasírujte, vložte zpět do hrnce, přidejte 0,4 kg třtinového cukru, rozmíchejte cukr do roztopení, případně přidejte horkou vodu a ještě 4 hodiny povařte. Plňte ho horkých skleniček, na vrch můžete přidat lžičku rumu. Skleničku obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Případně můžete marmeládu sterilovat 25 minut při teplotě 85 °C.

Černý bez

Právě nyní se to podél cest hemží černými bobulkami černého bezu. Natrhejte si je, dodají vám spoustu vitaminu C, ale i skupin B, A či kyselinu pantothenovou. Jsou chutné i jen tak čerstvé nebo sušené. Obvykle z nich ale děláme sirupy. „Bezinky tiší bolesti nervového původu, používají se při zánětu trojklanného nervu nebo ischiasu či na migrénu. Čerstvé plody způsobují průjem a ve větším množství jsou toxické. Tento problém se odstraní sušením nebo konzervací. Kuličky můžete lisovat a pak připravit sirup nebo likér,“ radí Hanka Parmová.

  • ulevuje od bolestí nervového původu
  • snižuje horečku
  • podporuje pocení
  • pomáhá při neurologických potížích
  • bojuje s infekcemi
  • předchází tvorbě hemoroidů
  • zlepšuje činnost ledvin

Tip bylinkářky

Bezový sirup

Zralé plody bezu odšťavněte nebo přepasírujte přes umělohmotné síto. Na 1 l šťávy přidejte 0,5 kg třtinového cukru, 0,5 kg medu a šťávu z 2 citronů. Mírně ohřejte do rozpuštění cukru, promíchejte, dejte do sklenic a uložte v chladu. Při bolestech nervového původu užívejte 3–5 lžic denně, ne více.

3. Listy a nať

I na podzim ještě můžete sbírat listy a nať bylinek. Na louku se lze vypravit pro jitrocel, kontryhel či sedmikrásky. Na záhonku pak posbírejte mátu, meduňku, tymián či levanduli… „Listy a nať je nejlepší sbírat při novoluní a úplňku, kdy Měsíc přibývá. Zesílí se tak jejich léčivé účinky,“ radí bylinkářka.

Sedmikráska

Na louce i na zahrádce je nepřehlédnete. Drobná bílá kvítka se z trávy usmívají až do prvních mrazíků. Ačkoli působí tak jemně, jsou velmi odolná, snesou i desetistupňový mráz. „Z účinných látek, které sedmikráska obsahuje, stojí za zmínku saponiny, sliz, flavonová barviva, třísloviny a inulin. Květ sedmikrásky příznivě působí na plicní, ledvinové a močové choroby, usnadňuje odkašlávání. Pokud trpíte na migrény, zkuste to tentokrát zklidnit sedmikráskovým čajem. Pro své protizánětlivé účinky se používají i na omývání pokožky a ran při hnisavých zánětech a pro krásnou pleť, na kloktání i na obklady,“ doporučuje Hanka Parmová.

  • čistí krev
  • působí protizánětlivě
  • ulevují od kašle
  • pomáhají při migrénách
  • užívají se při zánětech ledvin či močových cest.

Tip bylinkářky

Sedmikráskové květy můžete spolu s pažitkou, česnekem a dalšími bylinkami přidat do tvarohových nebo vaječných pomazánek. Nemá negativní účinky a lze ji užívat dlouhodobě v přiměřené míře.

Levandule lékařská

Krásná fialová a intenzivně voňavá bylinka má mnoho přízvisek. Lidově se jí říká dulenka, devandule, špikanard či špikrnát. Je další z řady bylinek na nervy, daří se jí na sluníčku, kde získává intenzivnější vůni. Levandule je hojně využívána v aromaterapii či v kosmetice pro svoji typickou a příjemnou vůni. Na masáže se používá levandulový olej, příjemné je levandulové mýdlo, ale bylinka bývá také součástí provensálského koření.

  • snižuje krevní tlak
  • pomáhá při hojení ran
  • posiluje obranyschopnost
  • ulevuje od bolestí hlavy
  • poradí si s afty
  • zklidňuje
  • navozuje dobrý spánek

Tip bylinkářky

Voňavé pytlíčky

Levandule v plátěném pytlíku odhání moly a provoní celou skříň s prádlem. Rodičky dříve dostávaly svazek levandule při porodu, dodávala odvahu a odháněla strach.

Měsíček lékařský

Svítí jako slunce, které zapadá za obzor. Nádherná květina skvěle působí na náš organismus. „Mimo jiné se používá jako prevence v léčbě rakoviny, zvláště ženských orgánů. Při bolestivé menstruaci se týden před jejím začátkem pije měsíčkový čaj. Měsíčková mast vyrobená z okvětních lístků nejlépe oranžového měsíčku se používá na špatně se hojící rány, spáleniny, opruzeniny, omrzliny. Na pihy a stařecké skvrny se zase aplikuje čerstvá šťáva z květů. Květní úbory se přidávají do rýže, kde nahrazují šafrán. Měsíček barví oranžovo-žlutě a lístky dodají pokrmu pikantní chuť. Měsíčkový čaj se přidává do sedací koupele při špatně se hojících rankách a hemoroidech,“ vypočítává Hanka Parmová a dodává ještě jednu skvělou vlastnost této bylinky – měsíčkem se nelze předávkovat.

  • podporuje trávení
  • zlepšuje činnost jater a žlučníku
  • posiluje ledviny
  • zklidňuje
  • snižuje krevní tlak
  • pozitivně působí na srdce

Zásady sběru a zpracování

  • Plody a semena sbírejte zralé a kdykoli během dne.
  • Sklízejte je za suchého počasí.
  • Netrhejte je u silnice, ale vždy na čistých místech.
  • Některé lze rovnou uskladnit, jiné je třeba konzervovat.

Zdroj: Časopis Receptář