Ikdyž se mnohým může zdát, že bylinkové sezoně už odzvonilo, zdaleka tomu tak není. Zatímco na jaře a v létě bylinky poskytovaly květy, pupeny a listy, nyní můžete čerpat sílu z kořenů či plodů. Využijte toho, že podzim hýří všemi barvami. Vneste je i do svého života a zásobte se vitaminy a minerály, které dávají právě podzimní bylinky.
A tak až půjdete na procházku do přírody, vezměte si s sebou košík. Stále ještě do něj můžete sbírat lesní plody. „Dozrávají plody černého bezu, jalovčinky, červené šípky, žlutooranžové bobulky rakytníku, ještě někde možná zůstaly na keřích černomodré ostružiny a červené maliny. Plody jsou významným zdrojem vitaminů, minerálních látek i vlákniny. Podzim je bohatý na úrodu, je barevný a ve vzduchu je již cítit přicházející zima. V tomto období je třeba sklidit vše, co se urodilo a co nemůže přezimovat. Nutné je zpracovat květy, natě i kořeny bylinek,“ říká bylinkářka Hanka Parmová.
1. Kořeny a oddenky
Než zamrzne půda, vykopávejte kořeny a oddenky bylinek. Právě nyní před zimou se do kořene stahuje jejich síla. „Nejvhodnější doba je při ubývajícím měsíci nebo novoluní. Kořeny po vykopání vyčistěte kartáčem, dočistěte nožíkem a důkladně operte v čisté studené vodě. Větší kořínky rozkrojte na kousky, tlustý kořen krájejte podélně, aby kousky rychleji vysychaly. Kořeny můžete nastrouhat na struhadle. Sušte v sušičce, využívejte i zbytkové teplo po pečení v troubě,“ říká Hanka Parmová a upozorňuje, že kořen musí být pečlivě vysušený, jinak brzy zplesniví.
Kozlík lékařský
Má rád vlhká místa, najdete ho v mokřinách, kolem příkopů či v lese. Sbírá se od října do listopadu. Kočky jeho aroma přímo milují, nám lidem však příliš nevoní. Zato nám přináší mnoho užitečného.
- zklidňuje nervy
- ulevuje od psychického napětí
- navozuje dobrý spánek
- mírní křeče
Zkrátka kozlík pomůže od potíží vyvolaných pocuchanými nervy. „Uleví vám při nervovém vyčerpání spojeném s nespavostí a bušením srdce. Zklidňuje i žaludeční neurózy. Nejvhodnější forma použití je lihová tinktura, která se nazývá valeriánské kapky podle názvu kozlíku valeriana,“ říká Hanka Parmová.
Tip bylinkářky
Při nespavosti a mělkém spánku ohřejte sklenici mléka, oslaďte medem, nakapejte lžičku kozlíkových kapek a pomalu vypijte. Neužívejte dlouhodobě, po třech týdnech vysaďte a na spaní použijte například šišák bajkalský, chmel, meduňku nebo čajové směsi.
Křen
Možná ho máte na zahrádce a ani by vás nenapadlo, jak skvěle vám může na podzim posloužit. I křen se řadí mezi léčivky.
- zlepšuje metabolismus
- povzbuzuje trávení
- je močopudný
- čistí krev
Tip bylinkářky
Křenové placky se přikládají na bolavá místa při blokaci zad a při revmatismu. Je potřeba dát pozor na případnou alergickou reakci.
Kostival lékařský
Mohutná rostlina dorůstá do výšky až jednoho metru. Objevuje se na vlhčích místech. Jeho kořeny se sbírají v září a říjnu. Obsahuje látku alantoin, která má hojivé účinky. Vyrábějí se z něj masti, tinktury, odvary či obklady...
- Ulevuje od bolestí kostí, šlach či vazů.
- Podporuje zdraví kloubů
Tip bylinkářky
„Z kořene kostivalu se připravují obklady na bolavá místa při zánětech svalů, zlomeninách, pohmožděninách nebo modřinách. Kostivalový obklad změkčuje zatvrdlinky v prsou a zmírňuje fantomové bolesti po amputaci končetin. Kostivalový olej nebo mast se používá na chronické choroby kloubů a kostí a křečové žíly,“ uvádí bylinkářka.
2. Plody
Šípky
Červené plody šípkové růže si rozhodně zaslouží pozornost. Právě nyní dozrávají na mezích, na okrajích lesů, v opuštěných zahradách. Je to vlastně plevel, který přináší mnoho užitku. Že je bohatým zdrojem vitaminu C, je obecně známé. I proto se jim občas říká pomeranče severu. „To je díky tomu, že fungují jako posilující vitaminová bomba. Ve 100 g šípků je až 1200 mg vitaminu C. Šípky dále obsahují vitamin A, B, P, K, pektiny, třísloviny, hořčík a další látky,“ říká Hanka Parmová.
Možná jste ale netušili, že šípky úspěšně fungují při cévních onemocněních, paradontóze, nebo špatné srážlivosti krve. A mají jednu velkou výhodu. „Mohou se používat bez omezení, nelze se předávkovat, ale dlouhodobým užíváním bez přestávek ztrácejí pro uživatele účinnost. Zkrátka všeho s mírou a dobrého pomálu platí i v tomto případě.“ Skvělý je šípkový čaj, ale také džem, protlak, sirup či víno nebo omáčka.
- jsou bohatým zdrojem vitaminu C
- posilují imunitu
- pomáhají při paradontóze
- ulevují od bolestí způsobených křečovými žilami
- poradí si s infekcemi
Tip bylinkářky
Šípková marmeláda pro moderní dobu:
1 kg zralých šípků omyjte, vložte do „pomalého“ hrnce, zalijte 0,5 l vody a vařte asi 10 hodin. Pak hmotu propasírujte, vložte zpět do hrnce, přidejte 0,4 kg třtinového cukru, rozmíchejte cukr do roztopení, případně přidejte horkou vodu a ještě 4 hodiny povařte. Plňte ho horkých skleniček, na vrch můžete přidat lžičku rumu. Skleničku obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Případně můžete marmeládu sterilovat 25 minut při teplotě 85 °C.
Černý bez
Právě nyní se to podél cest hemží černými bobulkami černého bezu. Natrhejte si je, dodají vám spoustu vitaminu C, ale i skupin B, A či kyselinu pantothenovou. Jsou chutné i jen tak čerstvé nebo sušené. Obvykle z nich ale děláme sirupy. „Bezinky tiší bolesti nervového původu, používají se při zánětu trojklanného nervu nebo ischiasu či na migrénu. Čerstvé plody způsobují průjem a ve větším množství jsou toxické. Tento problém se odstraní sušením nebo konzervací. Kuličky můžete lisovat a pak připravit sirup nebo likér,“ radí Hanka Parmová.
- ulevuje od bolestí nervového původu
- snižuje horečku
- podporuje pocení
- pomáhá při neurologických potížích
- bojuje s infekcemi
- předchází tvorbě hemoroidů
- zlepšuje činnost ledvin
Tip bylinkářky
Bezový sirup
Zralé plody bezu odšťavněte nebo přepasírujte přes umělohmotné síto. Na 1 l šťávy přidejte 0,5 kg třtinového cukru, 0,5 kg medu a šťávu z 2 citronů. Mírně ohřejte do rozpuštění cukru, promíchejte, dejte do sklenic a uložte v chladu. Při bolestech nervového původu užívejte 3–5 lžic denně, ne více.
3. Listy a nať
I na podzim ještě můžete sbírat listy a nať bylinek. Na louku se lze vypravit pro jitrocel, kontryhel či sedmikrásky. Na záhonku pak posbírejte mátu, meduňku, tymián či levanduli… „Listy a nať je nejlepší sbírat při novoluní a úplňku, kdy Měsíc přibývá. Zesílí se tak jejich léčivé účinky,“ radí bylinkářka.
Sedmikráska
Na louce i na zahrádce je nepřehlédnete. Drobná bílá kvítka se z trávy usmívají až do prvních mrazíků. Ačkoli působí tak jemně, jsou velmi odolná, snesou i desetistupňový mráz. „Z účinných látek, které sedmikráska obsahuje, stojí za zmínku saponiny, sliz, flavonová barviva, třísloviny a inulin. Květ sedmikrásky příznivě působí na plicní, ledvinové a močové choroby, usnadňuje odkašlávání. Pokud trpíte na migrény, zkuste to tentokrát zklidnit sedmikráskovým čajem. Pro své protizánětlivé účinky se používají i na omývání pokožky a ran při hnisavých zánětech a pro krásnou pleť, na kloktání i na obklady,“ doporučuje Hanka Parmová.
- čistí krev
- působí protizánětlivě
- ulevují od kašle
- pomáhají při migrénách
- užívají se při zánětech ledvin či močových cest.
Tip bylinkářky
Sedmikráskové květy můžete spolu s pažitkou, česnekem a dalšími bylinkami přidat do tvarohových nebo vaječných pomazánek. Nemá negativní účinky a lze ji užívat dlouhodobě v přiměřené míře.
Levandule lékařská
Krásná fialová a intenzivně voňavá bylinka má mnoho přízvisek. Lidově se jí říká dulenka, devandule, špikanard či špikrnát. Je další z řady bylinek na nervy, daří se jí na sluníčku, kde získává intenzivnější vůni. Levandule je hojně využívána v aromaterapii či v kosmetice pro svoji typickou a příjemnou vůni. Na masáže se používá levandulový olej, příjemné je levandulové mýdlo, ale bylinka bývá také součástí provensálského koření.
- snižuje krevní tlak
- pomáhá při hojení ran
- posiluje obranyschopnost
- ulevuje od bolestí hlavy
- poradí si s afty
- zklidňuje
- navozuje dobrý spánek
Tip bylinkářky
Voňavé pytlíčky
Levandule v plátěném pytlíku odhání moly a provoní celou skříň s prádlem. Rodičky dříve dostávaly svazek levandule při porodu, dodávala odvahu a odháněla strach.
Měsíček lékařský
Svítí jako slunce, které zapadá za obzor. Nádherná květina skvěle působí na náš organismus. „Mimo jiné se používá jako prevence v léčbě rakoviny, zvláště ženských orgánů. Při bolestivé menstruaci se týden před jejím začátkem pije měsíčkový čaj. Měsíčková mast vyrobená z okvětních lístků nejlépe oranžového měsíčku se používá na špatně se hojící rány, spáleniny, opruzeniny, omrzliny. Na pihy a stařecké skvrny se zase aplikuje čerstvá šťáva z květů. Květní úbory se přidávají do rýže, kde nahrazují šafrán. Měsíček barví oranžovo-žlutě a lístky dodají pokrmu pikantní chuť. Měsíčkový čaj se přidává do sedací koupele při špatně se hojících rankách a hemoroidech,“ vypočítává Hanka Parmová a dodává ještě jednu skvělou vlastnost této bylinky – měsíčkem se nelze předávkovat.
- podporuje trávení
- zlepšuje činnost jater a žlučníku
- posiluje ledviny
- zklidňuje
- snižuje krevní tlak
- pozitivně působí na srdce
Zásady sběru a zpracování
- Plody a semena sbírejte zralé a kdykoli během dne.
- Sklízejte je za suchého počasí.
- Netrhejte je u silnice, ale vždy na čistých místech.
- Některé lze rovnou uskladnit, jiné je třeba konzervovat.
Zdroj: Časopis Receptář