Podzim je pro zahrádkáře náročné období, ve kterém musejí zazimovat spoustu rostlin, keřů, ale i stromů. A to nejen ovocných!

Ovocné stromy musíme připravit na zimu, aby jí přežily bez úhony, a vy jste se mohli těšit na další sladké plody.

Úklid!

Kdo by ho měl rád… Ale věřte, je potřeba! Spadané listí pravidelně shrabávejte, aby náhodou nedošlo k napadení trávy pod stromy plísněmi nebo jinými chorobami. Ze stromu otrhejte zašlé suché plody.

Hnojení

Po létě, kdy se stromy energeticky vydaly při tvorbě plodů, bychom jim měli trochu pomoci a dodat jim ztracené živiny. Nedostatek živin se u stromů projeví i vizuálně. Například nedostatek draslíku či hořčíku může způsobit poruchu tvorby listů - listy jsou zakrnělé, zčernalé.

Pokud jste ještě nehnojili, pusťte se do toho co nejdříve, protože půda je ještě trochu „teplá“ a živiny se budou lépe vstřebávat. Použijte komplexní hnojivo, které zakoupíte v každém zahrádkářství. Lze pořídit i hnojivo přímo na ovocné stromy.

Při hnojení myslete na to, že kořeny stromů jsou rozprostřené do širší části, takže nezapomeňte zapravit hnojivo i dál od kmene.

Mulčování, příprava na zimu

Mulčem by se mělo zabránit omrzání kořenů při mrazech. Pod vrstvou okolo 7 cm mulče, zemina méně promrzá. Použít se dá listí, drcená kůra, sláma nebo posekaná tráva. S mulčováním vyčkejte až do prvních mrazů.

Před nástupem zimy je třeba stromy (a nejen ty) zalít. Mulč je poté dobrá volba, neboť uchová v zemi více vláhy.

Podzimní řez

Každoroční podzimní prořezávání peckovin je nutností. Odstraňte všechny mrtvé větve a i ty, které vypadají nemocné. Jádroviny se stříhají až na jaře, na ty máte čas.

Postřik

Pokud se chcete alespoň z části vyhnout onemocněním stromů, jako jsou například strupovitost, skvrnitost listů nebo padlí, měli byste zapřemýšlet o měďnatém postřiku, který výskyt všech těchto chorob omezí. Aplikace tohoto postřiku se provádí po opadu listí, za sucha, kdy teplota neklesne pod 7°C.

Bílení stromů

Bílení kmenů slouží k ochraně kůry před výkyvy teplot. Používá se hlavně na ovocné stromy, které jsou náchylné k mrazovým trhlinám, do kterých se pak snadno dostane infekce. Nátěr seženete v zahradnictví a bílení se provádí za suchého počasí bez mrazíků.

Zdroje: blog.davey.com, zahradkarskaporadna.cz, zahradnickakucharka.cz