Pokud chcete mít na zahradě atraktivní a zároveň zajímavou a nepřehlédnutelnou rostlinu, sáhněte po podzimním modřenci. V posledních letech se opět začíná objevovat na nejedné zahrádce, kde vždy upoutá na první dobrou.

Pěstování je nenáročné a daří se mu i v lokalitách, které mnohým rostlinám nesvědčí. Velmi se vyjímá jako podrost pod vyššími stromy, na skalkách, na okrajích záhonů, jako lem chodníků, na svazích a u vodních ploch, ale také v okrasných nádobách.

Podzimní modřenec (Liriopa muscari)

Rostlina se řadí mezi okrasné traviny a spadá do čeledi vstavačovitých stejně jako například orchideje. Původem pochází z východní Asie, kde roste ve volné přírodě jako podrost v lesích i na stinných svazích, kde se bujně rozrůstá do velkých trsů. U nás se často vysazuje v zahradách a parcích japonského stylu, ale svou krásou a jedinečným vzhledem ozdobí i každou běžnou zahrádku.

Květy modřence jsou jak fialové gejzíry

Podzimní modřenec je velice vděčná a bohatě kvetoucí trvalka, která dorůstá do výšky asi 30 až 40 cm. Vytváří bohatě olistěné trsy lesklých nebo panašovaných listů, které se zdárně rozrůstají. Jedná se o otužilou půdopokryvnou trvalku, které se nejvíce daří právě na podzim a její nepřehlédnutelné fialové květy jsou v tomto období skutečnou dominantou postupně uvadající zahrady.

Mezi listy tvoří 30 až 40 cm vysoké květní stvoly a klasy bohatých květů. Díky početnému množství květů na jednom stvolu vám vydrží podzimní modřenec kvést velmi dlouho, nové květy se často vytvářejí ještě i koncem září.

Kde vysadit podzimní modřenec

Trvalku lze pěstovat nejen na zahradě, ale také ve větších nádobách, které můžete umístit i na terasách či balkonech. Když to půjde, dopřejte ji slunnou lokalitu, ale dobře se jí bude dařit i v polostínu a zvládne i stín. Nejlepší je vysázet hned několik rostlin vedle sebe
ve vzdálenosti 15 až 20 cm od sebe.

Jaká půda modřencům vyhovuje

Modřenec není na zeminu nijak zvlášť náročný, ale prospívá v kyselejší, humózní a propustné půdě. V živném prostředí vám rostlina lépe pokvete.

Vláhy potřebuje tak akorát

Modřencům nevyhovuje příliš podmáčené stanoviště, mají rády pravidelnou zálivku, ale s přehledem zvládají i sušší stanoviště. Dostatek vody potřebují především koncem léta, kdy se připravují na květ.

Modřenec si sami snadno rozmnožíte

Pokud chcete mít modřenec na zahradě ve větším množství, počkejte si na jaro, kdy stačí jen rozdělit starší trsy.

Zdroje: www.zcstrakovo.cz, www.living.iprima.cz, www.zahradkaruvrok.cz