Při tvorbě podzimních truhlíků je důležitý výběr rostlin. Měly by odolat prvním mrazům i studenému větru a neměl by jim vadit nedostatek slunečního světla. Také k sobě sázejte rostliny, jež mají shodné vegetační požadavky. V neposlední řadě myslete i na estetiku a barevné ladění.

Rostliny do podzimních truhlíků

Tyto rostliny přežijí teploty okolo 5 °C. Jakmile budou uvadat, přesuňte truhlík do tepla nebo je nahraďte stálezelenými keříky, kterým nevadí silnější mráz nebo sníh. V podzimním truhlíku se budou skvěle vyjímat dlužichy (Heuchera), africké kopřivy (Coleus), macešky zahradní (Viola x wittrockiana), libavky (Gaultheria), voskovky (Begonia semperflorens), afrikány (Tagettes), netřesk (Sempervivum), starček (Senecio), hebe (Hebe carnosula a buchanania), kostřava (Festuca), břečťan (Hedera), zakrslé konifery, krušpánek neboli buxus, okrasná kapusta (Brassica oleracea) nebo bramboříky (Cyclamen). V nádobách vypadají působivě i podzimní chryzantémy. Vyniknou především dohromady s rozchodníky, okrasným zelím či se starčkem (Senecio).

Vřes jako základ

V podzimní dekoraci by neměly chybět vřesy (Caluna) a vřesovce (Erica). Vydrží až do Vánoc a koupíte je v různých barevných variantách od světle růžové po svěží zelenou. Vřesy a vřesovce vypadají pěkně po celý rok a nevyžadují mnoho péče. Potřebují pouze kyselou, lehčí a dobře propustnou půdu. Vhodný substrát sestává z rašeliny, písku, menšího dílu kyselé či neutrální zahradní zeminy a případně kůrového humusu. Koupit můžete i hotovou zeminu pro vřesovištní rostliny a hnojivo. Zalévejte odstátou, nejlépe dešťovou vodou. Dejte si pozor, abyste rostliny nepřemokřili.

Související články

Podzimní truhlíky

Jak si tedy vytvořit působivý podzimní truhlík? Budete potřebovat vhodnou nádobu, substrát, rostliny a dekorace v podobě malých dýní, větviček šípků nebo jeřabin, šišky apod. K sobě sesazujte rostliny s podobnými pěstebními nároky, ať se jedná o pH půdy nebo zálivku. Kvetoucí rostliny přihnojte hnojivem s vyšším obsahem fosforu, abyste prodloužili dobu kvetení. Vyšší byliny vysazujte dozadu nebo na okraje nádoby. Nižší dopředu nebo kaskádovitě do středu.

Inspirace na podzimní truhlíky

Skvěle k sobě budou ladit teplé žluté květy třapatky zářivé a tmavé listy dlužichy. Přidat k nim můžete ozdobné traviny, jako například dochan.

Máte-li rádi uklidňující zelenou barvu, zkombinujte jednotlivé druhy vřesů a vřesovců, dabécii španělskou, cypřišek a libavku.

Romantický truhlík vytvoříte pomocí libavky polehlé, růžového vřesu, okrasné kapusty a růžové mini chryzantémy. Zelenou barvu dodá cypřišek Lawsonův. Do středu můžete vysadit i břečťan.

Zdroj: www.receptyprimanapadu.cz, www.abecedazahrady.dama.cz