Výsevem mrkve a petržele během listopadu nebo dokonce ještě počátkem prosince se vyhneme nepříznivým klimatickým podmínkám, které mohou objevit na jaře. Katalogy starých semenářských firem dokonce doporučovaly kořenovou zeleninu vysévat na sníh. Výhodu podzimního termínu je, že se vyplaví inhibiční látky, které obsahuje především osivo petržele. Tyto látky totiž bývají mnohdy příčinou špatného klíčení na jaře, zejména tehdy, když je sucho.

Zásady podzimního výsevu

Úspěšnost závisí na půdních podmínkách. Osivo totiž nesmí vyklíčit ještě před zimou, ale až časně zjara. Pečlivě proto vybíráme pozemek i odrůdy. Semena nevyséváme příliš hustě, protože pak místo kvalitních kořenů vyrostou kořeny niťovité, pokroucené a poškozené škůdci. Meziřádková vzdálenost by měla být 25–30 cm, abychom mohli pohodlně a pravidelně okopávat.

Semena mrkve i petržele jsou poměrně malá, 1 g jich obsahuje 800-900. Přitom by na každý čtvereční metr mělo přijít jen asi 0,5 g osiva. Při setí se proto vyplatí promíchat je s dvojnásobným množstvím suchého jemného písku, abychom dodrželi správný výsevek.

Vyséváme do hloubky asi 0,5 cm a řádky po zahrnutí přimáčkneme. Pokud zjistíme, že mrkev nebo petržel rostou příliš hustě, rostlinky vyjednotíme na vzdálenost 5 cm.

Pozor na čerstvý hnůj a vápno

Stejně jako ostatní kořenová zelenina ani mrkev a petržel nesnášejí půdu vyhnojenou čerstvým chlévským hnojem. Nesmí být rovněž kyselá, mrkev dává přednost neutrální půdní reakci. Tato zelenina je také citlivá na čerstvé vápnění, takže se vyplatí vápnit před předchozí plodinou, ale pouze tehdy, jestliže hodnota pH je nižší než 6,5. Důležitý je i hodně hluboko zrytý pozemek, aby se nedeformovaly kořeny. Podobně může dopadnout mrkev i v půdách kamenitých nebo náchylných k tvorbě škraloupu, proto ji pěstujeme v hrůbcích.

Mrkev a petržel rostou nejlépe na záhřevných, lehkých půdách s vysokým obsahem organické hmoty. Na nich je také lze nejdříve sklízet. Na těžkých půdách se pomaleji vyvíjejí především rané odrůdy mrkví. Mrkev nemá zvláštní nároky na předplodinu, neměla by se však vysévat po celeru a sama po sobě. Pro podzimní výsevy volíme odrůdy s krátkou a středně dlouhou vegetační dobou, tedy karotku. (Jako karotka se označují všechny rané mrkve bez ohledu na tvar kořene. Panuje totiž mylný názor, že karotka je mrkev s tupým zakončením.) Rozhodně se vyplatí vybírat vhodnou odrůdu ve specializovaných prodejnách, kde se můžeme poradit a vybrat podle toho, jaký půdní typ, stanoviště a možnosti dalšího skladování máme k dispozici.

Odrůdy mrkve vhodné pro podzimní výsev

Sylva je velmi kvalitní odrůda vhodná k jarnímu polnímu pěstování i pro rychlení. Určená je pro přímý konzum, konzervaci i pro krátkodobé skladování. Vytváří středně dlouhý válcovitý kořen s tupým zakončením. Vyséváme ji co nejdříve na jaře (a později až do poloviny července pro podzimní sklizeň) i nyní na podzim. Vegetační doba je 100–110 dní, doporučený spon je 20-25x5 cm.

Chamare je nová odrůda s univerzálním použitím. Oranžově červená, intenzivně vybarvená dužina má jemnou chuť a vyšší obsah beta karotenu. Ceněna je především pro vynikající skladovatelnost. Vytváří kratší kořen, proto se hodí i do těžších půd.

Darina je vhodná pro přímý konzum, kuchyňskou úpravu, konzervaci a z pozdních výsevů i pro skladování, je velmi sladká. Rostlina má střední vzrůst se vzpřímenými listy. Nazelenalá hlava kořene nemá antokyanové zbarvení, dřeň a korové části jsou intenzivně červené. Kořen je dlouhý až velmi dlouhý válcovitý, s polotupým až tupým zakončením. Vyniká dobrým zdravotním stavem a velmi dobrou skladovatelností. Rondo má vegetační dobu 75 dní, mrkev je kulatá a vhodná pro přímý konzum díky jemné sladké chuti a křehkosti.

Jitka F1 je výnosná raná karotka pro letní až podzimní pěstování. Je vhodná pro přímý konzum, průmyslové zpracování i pro rané sklizně do svazků. Z pozdních výsevů ji lze dobře skladovat. Vytváří atraktivní dlouhé, tenké válcovité tupě zakončené kořeny s pěkným vnitřním vybarvením a úzkou dřeňovou částí. Odrůda je odolná také k praskání kořenů a antokyanovému zbarvení hlavy.

Odrůdy petržele vhodné pro podzimní výsev

Konika a Alba mají výrazně kónické a nepříliš dlouhé kořeny, takže je lze pěstovat i v těžších půdách. Jsou velice aromatické a dobře se skladují.

Astra, Kudrnka, Festival či Fest patří mezi naťovou petržel a všechny se hodí k podzimnímu výsevu.