Ve větších místnostech se obvykle vyjímá lépe menší počet vzrostlejších rostlin, které k sobě i okolí ladí. Zaujmou, vyplní prostor. Větší palmy vytvářejí útulnou atmosféru slunné pohody, stínomilné monstery vyplní tmavší kouty, kapradiny pokoj zjemňují a osvěžují, juka, sansevieria či aloe se špičatými listy a další sukulenty se hodí k výrazným barvám či strohému vybavení místnosti. Pokud pokoj oživuje větší počet menších rostlin, hodí se spíše drobnolisté druhy. Samozřejmě ale můžete využít i kontrastů tvarů, barev i velikostí dle libosti. Mezi pokojové rostliny patří druhy rostoucí vzpřímeně, poléhavé i pnoucí liány.

Původ pokojových rostlin

Tropickým druhům se daří při stálé pokojové teplotě. Většina z nich dává přednost rozptýlenému světlu, nikoli přímému slunci. Obvykle vyžadují stále mírně vlhký substrát.

Patří mezi ně například: filodendron, monstera, potos (Scindapsus), fíkus, begónie, toulitka, africká fialka, teplomilné orchideje, zelenec, diefenbachie, filodendron, netík, sleziník, mučenka, kávovník, žumen, banánovník, datlovník, parožnatka

Zdali je substrát vyschlý pouze na povrchu, nebo i uvnitř pěstební nádoby, vyzkoušíte snadno pomocí obyčejné špejle. Zapíchněte ji u okraje květináče do substrátu – pokud na jí zemina ulpí, obsahuje ještě vlhkost.

Subtropické druhy mají přirozený cyklus nastavený na letní vedra, ale v zimě potřebují odpočinek při snížené teplotě. Některé vydrží i bez snížení teploty, ale zimní klid jim rozhodně prospívá, podporuje kvetení. Hodí se ho světlých hal, zimních zahrad, chladnějších ložnic. Podobně jsou na tom i rostliny původem ze středozemí, například aromatické bylinky. Řada z nich nesnáší přelévání, které bývá jednou z nejčastějších chyb při péči, a to nejen u sukulentů. Zvláště v zimě, při nižší teplotě, stačí vláhy velmi málo. Většina z nich snese přímé slunce, ovšem citlivější horské druhy, jako je například kamélie, je rovněž potřebují spíše rozptýlené a vyžadují více vláhy.

Patří mezi ně například: citrusy, agáve, aloe, žumara, tlustice, blahovičník, kala, arálka, kamélie, ibišek, kaktusy.

Pokojové rostliny ozdobné listem

Mezi pokojovými rostlinami, jejichž krásu zajišťují především listy, je široký výběr. Listy mají nejrůznější velikosti, tvary členění, odstíny zelené ale i dalších barev, mohou být červené, vínové i tmavofialové, zlaté či bíle panašované.

  • Svěže zelené a jemně členěné listy mají některé pokojové kapradiny, například netík, daválie, ledviník. Drobounké, husté listy má též poléhavá soleirolia, která tvoří měkké zelené polštáře.
  • Ostré a výrazné listy má agáve, tenura, juka či léčivá aloe.
  • Jemné jehličí zdobí pokojový cypřiš, který výtečně osvěžuje vzduch, či blahočet, araukárie.
  • Pestré, zajímavě vzorované listy má kalatea, kroton pestrý, aukuba japonská, panašované formy nenáročného zelence, který skvěle čistí vzduch od škodlivin, koleus, úzkolistá červená dračinka, nenáročná voděnka, jež se pěstuje i s fialovými či panašovanými listy, fitónie verschaffeltova s bílou žilnatinou na tmavozelených listech, „pruhovaná“ maranta, vykrajovaná monstera a diefenbachie.
  • Velkými vějíři listů vás obklopí palmy, jako je datlovník, žumara nízká, chamedorea sličná. Nápadné listy a velký vzrůst má také prodara japonská (Fatsia), jemně dělení listy nese vysoký, sličný papyrus či šáchor.
  • Všechny velikosti listů, od nejmenších po velké, nabízejí různé druhy kultivary pokojových fíkusů.
  • Ozdobné listy i květy mají pokojové begónie.
  • Nikoli listy, ale červené či bílé, růžové nebo krémové listeny zdobí poinzécii, vánoční hvězdu.

Pokojové rostliny krásně kvetoucí

Květy pokojových rostlin vnesou do všedních dnů barvy a často i vůně. Pokojové rostliny ozdobné listem je proto ideální doplnit některou z výrazně kvetoucích

Fuchsie (Fuchsia)

Fuchsie je vděčná květina i do tmavších koutů – vyhovuje jí polostín až stín. Zalévejte jí tak, aby substrát nikdy příliš nevyschnul, neboť je poměrně vlhkomilná. Přes léto se jí pod stinnou ochranou daří i venku, zimu nejlépe přečká na chladnějším, světlém místě.

Ibišek (Hibiscus)

Pozor na přeschnutí, průvan, nedostatek světla a živin, příliš suchý vzduch či pouhé otáčení a přemisťování. Všechny tyto faktory mohou mít za následek opad poupat.

Atraktivně kvetoucí keř může kvést ohnivě červeně, ale také oranžově, žlutě, či květy různobarevnými. Zajímavostí je pokojový ibišek s jedlými plody.

  • Miluje teplo a světlo, pouze s výjimkou poledního žáru, a od jara do podzimu vyžaduje poměrně hodně vláhy.
  • Naopak přes zimu mu vyhovuje teplota mezi 12-16° a omezená zálivka.
  • Košatý keř vytvoříte jarním tvarovacím řezem.

Kala (Zantedeschia)

Pokojová rostlina s typickým, toulcovitým, velmi elegantním květem.

  • Přes léto jí svědčí slunce, na sklonku podzimu naopak odpočinek na chladnějším místě.
  • Aby kvetla, je třeba jí od května až do července dopřát odpočinek, pozvolna snížit zálivku a hnojení. Rostlina shodí listy, ale po přesazení na konci července opět posílená vyraší. V prosinci však teplotu opět zvyšte, čímž podpoříte kvetení. V této době potřebuje i hojnost vláhy a živin, rozkvétá na sklonku zimy.

Kalokvět (Agapanthus)

Světlomilná rostlina, která přes léto potřebuje co nejvíce slunečních paprsků, v zimě uvítá chladné místo.

  • Výhodou je, že výborně snáší suchý vzduch.
  • Zalévejte ji vydatněji pouze v době květu, jinak mírně.

Fialka africká (Saintpaulia)

Snad nejvděčnější kvetoucí pokojovka, která kvete v podstatě neustále.

  • Má ráda teplo, rozptýlené světlo – přímé slunce jí nesvědčí, a pravidelnou zálivku tak, aby substrát nikdy nevyschnul.
  • Zálivku zmírněte pouze v měsíci, kdy si dávají fialky oddych v kvetení.

Klívie čili řemenatka (Clivia)

Klívie vykvétá mnohačetnými květy v různých barvách.

  • Vyhovuje jí celoročně vyšší teplota (v zimě může poklesnout na 15°, ale nevadí jí ani 20°) a rozptýlené světlo, přímé slunce jako většina v zimě kvetoucích pokojovek ráda nemá.
  • V létě zalévejte vydatně, v listopadu a prosinci výrazně omezte, aby rostlina nasadila na květ, poté zalévejte opět více.

Mezi další oblíbené kvetoucí pokojové rostliny patří:

Kamélie (Camelia chinensis), Orchideje, Brambořík (Cyclamen), Vánoční kaktus (Zygocactus) a azalka, vonná gardénie, vděčná kolopejka

é druhy, jako je žumen, či pro ovíjivou voskovku či mučenku.