Období, které tráví v bytech, bývá pro řadu rostlin poměrně náročné. Zvlášť pro ty, které nemají rády suchý vzduch. Proto, pokud je to aspoň trochu možné, rostliny, kterým pobyt venku nevadí, přestěhujte na „letní byt“ každoročně. Odvděčí se vám nejen lepší kondicí, a tedy i menší náchylností k chorobám, ale také rovnoměrným růstem a bohatším kvetením.

Ideální čas na stěhování

Přemístění, ať už na zahradu, terasu či balkon, nenechávejte na poslední chvíli před odjezdem na dovolenou. Nemělo by totiž pro rostliny začít šokem. Ideální je, pokud budete rostliny postupně přivykat na zvýšený přísun světla. Pro stěhování zvolte podmračený den. Nejlépe, když i několik dalších dní bude spíše zataženo. Pokud to z nějakého důvodu nejde, pak rostliny umístěte na místo chráněné před ostrými slunečními paprsky a před větrem. Nemáte-li přirozený zdroj stínu (stromy, keře), použijte vhodný prostředek k zastínění (rákosové, bambusové či jiné rohože nebo stínící sítě – stínovky). Přizpůsobení rostlin na nové podmínky trvá přibližně tři týdny. Pak je můžete přemístit na konečné stanoviště podle nároků jednotlivých druhů.

Druhy, kterým svědčí letnění nejvíce

Nejlépe pobyt venku snášejí rostliny, kterým nevadí rozdílné teploty mezi dnem a nocí. Z druhů okrasných listem jsou to např. monstery, zelenec, břečťan, žumen, fíkusy, myrta, šeflera, kapradiny, citrusy, sukulenty, kaktusy a palmy. Z pokojovek, které pěstujeme pro krásné květy, svědčí venkovní pobyt především azalkám, kaméliím, vánočním hvězdám a kaktusům, bramboříkům, ibiškům a klíviím.