5. 6. 2010

Avokádo přelahodné: recepty a pěstování

Avokádo je prastará užitková rostlina, ve Střední Americe, pěstovaná již osm tisíc let. Plody mají výjimečné vlastnosti a složení, jsou lahodné a tučné. Poslouží jako základ labužnických receptů i zdravé rostlinné máslo. Z pecky si pak můžete vypěstovat vlastní stromek – ve skleníku může i plodit.

Avokádo neboli hruškovec přelahodný (Persea americana)je tropická dřevina vyhledávaná pro jedlé plody jedinečných vlastností.Plodem je kulovitá nebo hruškovitá masitá bobule o hmotnosti sto gramů až kilogram a půl. Pod zelenou, hnědou až fialově černou pokožkou se ukrývá zelená, v době zralosti pak bělavě žlutá dužina. Má máslovitou konzistenci a mírně nasládlou, oříškovou chuť. Sloužit může díky své tučnosti jako máslo, ovšem obsahuje pouze zdravé tuky!

Avokádo je statný strom

Avokádo je stálezelený subtropický až tropický strom, dorůstající výšky šesti až dvaceti metrů. Patří do čeledi vavřínovitých, stejně jako vavřín (bobkový list). Listy jsou jednoduché, celokrajné a v mládí světle červeně plstnaté. Květy jsou oboupohlavní, vyrůstají na krátkých stopkách a jsou nahloučené po 100 až 300 v kompaktních latách.

Avokado 

Pěstování avokáda z pecky

Každý plod obsahuje poměrně velké kulovité semeno, ze kterého ochotně vyroste pohledná rostlina.

  • Čerstvou pecku avokáda zasaďte do vlhké zeminy. Vyrazí po cca 4 týdnech.
  • Semenáčky je u nás možné pěstovat v květináčích, v poloteplých sklenících nebo ve světlých bytech.
  • V době vegetace nesmíme zapomínat na zálivku, přemokření ovšem rostliny nesnášejí.
  • Nutné je pravidelné přihnojování tekutými hnojivy.
  • Větvení rostlin podporujeme řezem.

Aby doma plodilo

i

Plody se objeví nejdříve po 6 letech. Dozrávají 5 až 14 měsíců po opylení a odstřihávají se nůžkami, až když jsou dostatečně vyzrálé.

Základní podmínkou pro dobrou tvorbu plodů je dostatečná vzdušná vlhkost (pravidelné rosení) a subtropické klima, v sezóně na 25°C. Některé druhy snášejí pouze krátkodobý pokles teplot do 0 °C.

  • Místo přirozeného opylení obvykle musí nastoupit pěstitel se štětečkem.
  • V přírodě rostlina miluje mírně přistíněná místa s hlubokými, propustnými až středně těžkými půdami. Sléhavé, jílovité a těžké půdy vysloveně nesnáší.

Avokado 

Avokádo na talíři

  • i

    Dužina se konzumuje se čerstvá. Tepelně zpracované avokádo chutná hořce!

    Dužina avokáda velmi výživná, má vysoký obsah proteinů a velmi kvalitního oleje, obsahujícího především prospěšné nenasycené mastné kyseliny.
  • Neobsahuje cukry a je tedy v rozumné míře vhodná i pro diabetiky. Ovšem energetická hodnota avokáda (1080 kJ ve je dvakrát vyšší než u banánu.
  • Dužina je lehce stravitelná, takže je doporučována při poruchách zažívání.
  • Ceněna je také proto, že obsahuje 14 základních minerálů a 11 vitaminů (hlavně A, B, G a E). 100 g dužniny)

Chutné je pouze zralé

Pokud zakoupíme nezralé, tvrdé plody se zelenou slupkou, nebudou chutné. Uložíme je proto na jeden až dva týdny při běžné pokojové teplotě. Zralé plody bezpečně poznáme mírným tlakem prstů na pokožku, která musí být změklá, nikoliv rozbředlá.

  • Dužninu ochucujeme pepřem, solí, octem citronovou nebo limetovou šťávou.
  • Výtečná je v kombinaci s ananasem, ale i listovým salátem, vajíčkem, namazaná na chleba.
  • Avokádo se využívá k přípravě salátů, majonéz, protlaků, krémů a šerbetů.

Domácí přírodní kosmetika

Olej a dužnina avokáda se pro své vynikající regenerační účinky využívá v kosmetice jako pleťová maska pro povadlou a suchou pleť. Zralé avokádo stačí rozmačkat, nanést na obličej a ponechat alespoň 15 minut působit.  

Recepty s avokádem

Avokádo Guacamole

Potřebujeme

  • 3 avokáda
  • 3 vařená vejce
  • pevné rajče
  • malou nepálivou papriku
  • 3 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • lžíci limetové šťávy
  • 3 kapky olivového oleje
  • sůl, mletý bílý pepř, mletou čili papriku

Jak na to

  1. Avokáda vychladíme v chladničce.
  2. Rozkrojíme podélně napůl, vyjmeme semena a lžící vydlabeme dužninu.
  3. Rajče spaříme v horké vodě, oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  4. Dužninu avokáda rozmačkáme vidličkou, pokapeme limetovou šťávou, přidáme kostky rajčete, vajíček a koření.
  5. Můžeme přidat libovolnou zeleninu.
  6. Osolíme dle chuti. Na závěr vmícháme prolisovaný česnek.
  7. Podáváme jako překrm nebo slaný dezert s bílým pečivem, obkládáme proužky čerstvé papriky.

Avokádová polévka

Studená avokádová polévka

Potřebujeme

  • 4 avokáda
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • stroužek česneku
  • 2 střední červené cibule
  • feferonku
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml minerální vody
  • 2 lžíce sekaného koriandru
  • 150 g krevet
  • sůl, mletý pepř, zelenou nať na ozdobu

 
Jak na to

  1. Avokáda rozpůlíme, vybereme pecky a plody oloupeme.
  2. Dužninu nakrájíme na kostky a pokapeme citronovou šťávou.
  3. Česnek a cibule oloupeme. Feferonku rozpůlíme, vybereme semena.
  4. Vše rozmixujeme na jemnou kaši.
  5. Přilijeme studený vývar a minerálku.
  6. Osolíme, opepříme a odstavíme do chladničky uležet.
  7. Před podáváním do polévky vmícháme snítky koriandru a v šálku ji posypeme zelenou sekanou natí.
  8. Podáváme s krevetami.

Pro Receptář speciál Jarmila Teplíková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmmínustři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

avokádo

(žerík), 9. 11. 2013, 06:25

Když jsem jedla poprvé avokádo,tak mi nechutnalo, pak na návštěvě u dcery, která mi ho připravila k obědu , mi zachutnalo a teď ho miluju, ale bohužel, je dost drahé, někdy se dá koupit na slevě a musí se nechat dozrát, tak ho zkusím vypěstovat.

RE: avokádo

(Mary), 4. 6. 2014, 21:37

Vypěstovat? U nás? To se načekáte několik let a ještě musíte mít na něj skleník:-))))

bjzonfu

(VWPsQNuNyBvCyt6nbfm~eYSx47bO), 11. 6. 2011, 09:26

fXU21U jvgvyfjsazhi

(M), 14. 3. 2009, 11:20

avokádo jsem jedla poprvé před týdnem chutnalo docela nevýrazně ale přitom zajímavě

(VWPsQNuG7%njFm4Umbm~g), 13. 10. 2008, 11:44

Dobrý den, letos jsme ve Vietnamu na dovolené pili avokádový koktejl, což bylo namixované (nebo rozmačkané )avokádo, kondenzované mléko a cukr. Kdo nechce dělat z koktejlu kalorickou bombi díky kond.mléku, může dát obyčejné mléko. Je to skvělé. I na chuť avokáda naškrábaného jenom tak lžičkou si člověk musí zvyknout. Vychutnávat ho. Pak mu propadne navždy.

(Marketka), 6. 8. 2008, 10:59

Jednou jsme avokado koupily a doma jsme byly celkem prekvapene chuti - je mdla a nevyrazna. Asi ted zkusime quakamole

RE:

(jirva), 5. 8. 2014, 11:28

Ta mdlá chuť mnohé odradí a už jej nikdy nezkusí. Ale když se správně zralý plod rozkrojí a osolí, překvapí vás lahodnou (nepatrně mandlovou) chutí.

RE: Guacamole

(Karel Malý), 19. 6. 2013, 10:44

Milá Markéto, není to žadné quakamole ale guacamole. To "k" bych ještě přežil, ale proč q místo g?

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS