Léčivý jiaogulan, pětilistý ženšen, si můžete vypěstovat v květináči
24. 9. 2018

Léčivý jiaogulan, pětilistý ženšen, si můžete vypěstovat v květináči

Patří mezi rostlinné adaptogeny, které zvyšují odolnost organismu vůči stresu. A déletrvající stres našemu zdraví a obranyschopnosti velmi škodí – odtud řada rozmanitých prospěšných účinků jiaogulanu

V Asii je jiaogulan neboli pětilistý ženšen (Gynostemma pentaphyllum) již po tisíciletí považován za elixír mládí a vitality, podobně jako legendární žen-šen. Moderní výzkumy jeho účinky potvrdily. Patří mezi ně podpora imunitního systému a fyzické i psychické kondice, pomoc při snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi, regeneraci jater a ledvin, harmonizace trávicího systému. Mezi účinné látky patří například gypenosidy, svými účinky podobné ginsenosidům, obsaženým v pravém ženšenu.

jiaogulan neboli pětilistý ženšen (Gynostemma pentaphyllum)

Povzbuzující nálev i salát

Nálev můžeme připravit z čerstvých i sušených lístků. 1-2 lžičky jemně sekaných nebo podrcených listů zalijeme šálkem vroucí vody a necháme 10-15 minut luhovat. (Při dávkování můžeme, podobně jako u dalších bylinek, zohlednit i svou váhu – větší a mohutnější člověk potřebuje vyšší dávku, což kupodivu nebývá zohledněno při dávkování léků. Podobně jako věk, přičemž spolu s léty se zpomaluje metabolismus, vše zůstává v těle déle a účinkuje proto silněji).

Užíváme 2-3x denně po dobu 3-4 týdnů, poté je vhodná alespoň dvoutýdenní pauza (žádný adaptogen není vhodné užívat trvale, ovšem po pauze lze kůru ještě jednou zopakovat).

Nasládlá a trochu mdlá chuť nálevu není každému příjemná, můžeme ho však kombinovat s dalšími bylinkami – říz spolehlivě dodá troška máty. Oblíbená je také kombinace se zeleným čajem – nejprve vroucí vodou zalijeme jiaogulan, po 5-10 minutách přidáme zelený čaj. Ten stačí luhovat 2-3 minuty ve vodě, jejíž teplota již klesla. Chuť jiaogulanu lze vylepšit fermentací podobně jako u pravého čaje, provést však správný postup doma není snadné.

Čerstvé výhonky jsou výtečné do salátů, kde jejich lehce nasládlá a kořenitá chuť bývá spíš přínosem, zvláště pokud je použijeme jen v malé míře jako zdravé koření.

Nálev z jiaogulanu má řadu prospěšných účinků na zdraví

Pěstování

  • Jiaogulan je popínavá rostlina, kterou můžeme navést na oporu, nebo ji nechat splývat ze závěsného květináče. 
  • Daří se mu na světlém místě, v humózním, stále mírně vlhkém substrátu. 
  • Prospívá mu letnění a snáší i poměrně nízké teploty, ale pokud zimuje v chladu, mohou mu opadávat listy a odumírat celé výhony. Kořeny však zůstávají životaschopné, pouze odpočívají. Při celoročním pěstování v bytě obvykle prospívá.
  • Snadno se množí řízkováním, vrcholový řízek stačí zapíchnout do lehkého substrátu, který udržujeme mírně vlhký.

Autor Jana Bucharová.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: pětmínusčtyři = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »
PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2018. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2018 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS