Opuncie, kaktus, jenž krásně kvete a dává sladké, jedlé plody
18. 7. 2015

Opuncie, kaktus, jenž krásně kvete a dává sladké, jedlé plody

Opuncie mají zajímavou stavbu, krásné, veliké, žluté či červené květy a jedlé a sladké plody. Můžete je sklízet i doma a připravit z nich třebas lahodný dezertní krém…

Opuncie mexická (Opuncia ficus indica) pocházejí ze suchých oblastí Mexika a tropické Střední Ameriky. Dorůstají výše jednoho až čtyř metrů, jejich spodní část po čase zdřevnatí. Odtud je do Evropy dovezli v 16. století Španělé. Odedávna patřily do jídelníčku Indiánů – proto se jim také říká indiánské fíky.

Opuncie

Pěstování

Pěstování opuncií není příliš složité.

  • Půdu potřebují dokonale drenážovanou, spíše štěrkovitou. Jako všechny kaktusy snášejí dlouhá období sucha.
  • Vyžadují dostatek světla a tepla. V létě je bez obav můžeme vystavit přímému slunci.
  • V době kvetení a nasazování plodů je třeba zvýšit mírně zálivku.
  • Opuncie nejsou náročné na hnojení.

Existují také okrasné opuncie, které i u nás venku přezimují. Jejich plody jsou však malé a hustě pokryté svazečky tenkých ostnů, takže se k jídlu nehodí.

Množení

Opuncie lze snadno množit články, které z matečné rostliny odlomíme a řeznou plochu necháme dokonale zaschnout, až se vytvoří malé hrbolky, což jsou zárodky nových kořínků. Pak je zasadíme do dobře propustné zeminy. Opuncie můžeme vypěstovat i ze stratifikovaných semen. Je to však obtížnější způsob a jeho výsledek není zaručen.

opuncie obalená plody

Zakořeněné kaktusy v létě přemístíme ven, na zimu je dáme do místnosti na světlé, ale chladnější místo a výrazně omezíme zálivku.

Pozor na trny

Ploché články stonku jsou porostlé skupinami bodlin. Pokud se jich třebas jen lehce dotkneme, nepříjemně se zabodnou do kůže a velmi těžce se odstraňují. POkud se tak stane, můžeme postižené místo potřít ještě tekutým voskem, počkat, až ztuhne a poté jej odloupnout (bodliny by se měly zachytit ve vosku).

Sladké chlupaté plody

i

Pokožka plodů je pokrytá tenkými ostrými chloupky, které je nutné před konzumací pečlivě setřít suchým hadříkem. U vyšlechtěných odrůd však chloupky chybějí.

Plody opuncií, které mívají obvykle hruškovitý tvar, vyrůstají na vrcholcích článků. Dužnina i chutí připomíná sladké hrušky. Mají hmotnost sedmdesát až tři sta gramů. Pozor na to, že konzumace velkého množství opuncií může u někoho způsobit žaludeční potíže.

  • Pokožku pak před konzumací oloupeme.
  • Plody se používají při přípravě různých ovocných salátů, nebo se jedí přímo čerstvé.

plody opuncie

Krém z kaktusových plodů

Potřebujeme

  • 4 zralé plody opuncie
  • skleničku bílého vína
  • 4 žloutky
  • 4 polévkové lžíce cukru krupice
  • 30 g želatiny
  • šťávu z citronu nebo limety
  • 125 ml šlehačky na šlehání
  • 2 lžíce loupaných mandlí

Jak na to

  1. Kaktusové plody otřeme, zbavíme ostnitých chlupů a oloupeme, podélně rozkrojíme a dužninu vybereme lžičkou.
  2. Dužinu prolisujeme přes sítko a šťávu našleháme s vínem.
  3. Žloutky utřeme s cukrem na hladkou hmotu.
  4. Želatinu namočíme a rozpustíme, smícháme ji s kaktusovou směsí a připraveným žloutkovým krémem. Dochutíme citronovou šťávou a vložíme do chladničky.
  5. Občas směs promícháme metlou. Asi po hodině krém smícháme s našlehanou smetanou.
  6. Rozdělíme do ozdobných pohárů a povrch ozdobíme nasekanými oloupanými mandlemi.

Pro Receptář speciál Jarmila Teplíková.

Vložte nový komentář jako nepřihlášený uživatel nebo se přihlaste.
Povinné položky jsou označeny *

Napište číslicí výsledek příkladu: osmplusdva = 

Pokud jste již registrováni na iReceptáři, přihlaste se svým uživatelským jménem a heslem.
Povinné položky jsou označeny *

Diskuse

vložit dotaz »

Nopales v Praze

(VWPsQNuvWovnQNs6JyvjFo), 4. 11. 2013, 12:43

You can try this delicious dish at www.lasadelitas.cz
the only authentic mexican in prague.

jop :D

(Steewe Kkt na pružinke ), 11. 2. 2011, 12:05

Super :D tento kaktusák mne osobne cutí Nicéé :D :D

PředchozíDalší
Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2019. Autorská práva vykonává vydavatel.
Jakékoli užití části nebo celku, zejména rozmnožování a šíření jakýmkoli způsobem (mechanickým nebo elektronickým)
i v jiném než českém jazyce bez písemného svolení vydavatele je zakázáno. ISSN: 1805-9465.

© 2019 VIZUS | Používáme redakční systém Vizus CMS