Opuncie mexická (Opuncia ficus indica) pocházejí ze suchých oblastí Mexika a tropické Střední Ameriky. Dorůstají výše jednoho až čtyř metrů, jejich spodní část po čase zdřevnatí. Odtud je do Evropy dovezli v 16. století Španělé. Odedávna patřily do jídelníčku Indiánů – proto se jim také říká indiánské fíky.

Pěstování

Pěstování opuncií není příliš složité.

  • Půdu potřebují dokonale drenážovanou, spíše štěrkovitou. Jako všechny kaktusy snášejí dlouhá období sucha.
  • Vyžadují dostatek světla a tepla. V létě je bez obav můžeme vystavit přímému slunci.
  • V době kvetení a nasazování plodů je třeba zvýšit mírně zálivku.
  • Opuncie nejsou náročné na hnojení.

Existují také okrasné opuncie, které i u nás venku přezimují. Jejich plody jsou však malé a hustě pokryté svazečky tenkých ostnů, takže se k jídlu nehodí.

Množení

Opuncie lze snadno množit články, které z matečné rostliny odlomíme a řeznou plochu necháme dokonale zaschnout, až se vytvoří malé hrbolky, což jsou zárodky nových kořínků. Pak je zasadíme do dobře propustné zeminy. Opuncie můžeme vypěstovat i ze stratifikovaných semen. Je to však obtížnější způsob a jeho výsledek není zaručen.

Zakořeněné kaktusy v létě přemístíme ven, na zimu je dáme do místnosti na světlé, ale chladnější místo a výrazně omezíme zálivku.

Pozor na trny

Ploché články stonku jsou porostlé skupinami bodlin. Pokud se jich třebas jen lehce dotkneme, nepříjemně se zabodnou do kůže a velmi těžce se odstraňují. POkud se tak stane, můžeme postižené místo potřít ještě tekutým voskem, počkat, až ztuhne a poté jej odloupnout (bodliny by se měly zachytit ve vosku).

Sladké chlupaté plody

Pokožka plodů je pokrytá tenkými ostrými chloupky, které je nutné před konzumací pečlivě setřít suchým hadříkem. U vyšlechtěných odrůd však chloupky chybějí.

Plody opuncií, které mívají obvykle hruškovitý tvar, vyrůstají na vrcholcích článků. Dužnina i chutí připomíná sladké hrušky. Mají hmotnost sedmdesát až tři sta gramů. Pozor na to, že konzumace velkého množství opuncií může u někoho způsobit žaludeční potíže.

  • Pokožku pak před konzumací oloupeme.
  • Plody se používají při přípravě různých ovocných salátů, nebo se jedí přímo čerstvé.

Krém z kaktusových plodů

Potřebujeme

  • 4 zralé plody opuncie
  • skleničku bílého vína
  • 4 žloutky
  • 4 polévkové lžíce cukru krupice
  • 30 g želatiny
  • šťávu z citronu nebo limety
  • 125 ml šlehačky na šlehání
  • 2 lžíce loupaných mandlí

Jak na to

  1. Kaktusové plody otřeme, zbavíme ostnitých chlupů a oloupeme, podélně rozkrojíme a dužninu vybereme lžičkou.
  2. Dužinu prolisujeme přes sítko a šťávu našleháme s vínem.
  3. Žloutky utřeme s cukrem na hladkou hmotu.
  4. Želatinu namočíme a rozpustíme, smícháme ji s kaktusovou směsí a připraveným žloutkovým krémem. Dochutíme citronovou šťávou a vložíme do chladničky.
  5. Občas směs promícháme metlou. Asi po hodině krém smícháme s našlehanou smetanou.
  6. Rozdělíme do ozdobných pohárů a povrch ozdobíme nasekanými oloupanými mandlemi.