Zdroj: www.creeklinehouse.com, chalupari-zahradkari.cz

Jedna z chyb, které se dopouští mnoho majitelů pokojových rostlin je ta, že na své zelené kamarády snadno zapomínají. Oddalují pravidelnou zálivku, nebaví je přesazování nebo je nezbavují prachu. Pak jsou zklamaní, že rostliny umírají nebo, že vypadají nevýrazně. Jak to napravit?

Nový dech pro pokojovky

Abyste byli na své pokojovky hrdí, je třeba jim každé dva týdny otřít listy. Vezměte si hadřík a ten namočte do mýdlové vody. Listy si položte na dlaň a opatrně je ze spodní i vrchní strany otřete. Druhým navlhčeným hadříkem mýdlo odstraňte. Hromada prachu na listech vypadá nejen nevzhledně, ale také může ucpat dýchací průduchy a způsobit udušení rostliny.

Pokojovky a majonéza

Toužíte po tom, aby se vaše pokojovky pyšnily hladkými a lesklými listy? Zkuste trik s majonézou. Vložte trochu omáčky do misky a pomocí suchého hadříku ji aplikujte na vrchní část listů. Nejen, že se budou krásně lesknout, odstraníte tím také zbytky lepkavé mízy.

Kostky ledu pro zapomnětlivé

Stane se vám někdy, že z různých důvodů oddalujete pravidelné zalévání rostlin? Ať už je to nedostatek času nebo nechuť se natahovat ke květináčům na skříních? Pak se může stát, že rostlina nejdříve strádá suchem a poté nadměrnou zálivkou. Pro obě tyto situace je led skvělým řešením.

Postupná hydratace

Když vložíte kostky ledu na horní část hlíny, budou se pomalu rozpouštět. Rostlina tak nedostane šok a bude si brát vodu postupně tak, jak v danou chvíli potřebuje. Vy si naopak nebudete muset lámat hlavu nad tím, kolik vody jaké pokojovce dopřát. Hydratace pomocí kostek ledu také předchází rozlití vody při zalévání nebo nadměrnému přelití visících rostlin. A kolik kostek ledu použít? Tato technika vyžaduje trochu experimentování. Jakmile led roztaje, zasuňte do hlíny prst. Pokud je suchá, přidejte více kostek.