Přestože se dříve pěstoval tento druh křehkého salátu většinou jen na polích, v současné době je rostlinka tak oblíbená, že ji najdete často nejen v mnoha zahrádkách, ale i v domácnostech, kde si jej můžete hýčkat v květníku nebo truhlíku.

Polníček je možné vysévat po celý rok, tedy i na podzim, protože nevymrzá a přežije klidně i pod sněhem. Chuťově je velmi podobný hlávkovému salátu, navíc má lehce oříškový nádech. Je však mnohem výživnější a bohatší na vitaminy než salát. Dokonce se mu často říká nejzdravější salát světa.

Kozlíček polníček (Valerianella locusta)

Naprosto nenáročná jednoletá listová zelenina je vzdáleně příbuzná léčivého kozlíku lékařského. Polníček roste v nízkých rozetách, které jsou tvořeny několika sytě zelenými lístky dorůstajícími do výšky až 10 cm. Ve chvíli, kdy se dostane rostlina až do květu, může být velká i 30 cm. Květy mají modro bílou barvu. Polníček se však sklízí vždy ještě před vykvetením.

Je nejen chuťově nezaměnitelný, ale i zdravý

Polníček je výborná zásobárna vitamínu C a je ho v něm dokonce více než v citrónu. Významné zastoupení mají i vitamíny A a E a betakaroten. Díky tomu je tento drobný salátek výborným pomocníkem pro udržení perfektní imunity. Minerální látky v něm reprezentují například železo, draslík, hořčík, vápník a kyselina listová.

Díky vyváženému poměru minerálů, zvláště draslíku a hořčíku, funguje polníček jako výborná prevence srdečních onemocnění, zejména infarktu myokardu. Pro vysoký obsah kyseliny listové je doporučovaný těhotným ženám. Konzumace polníčku podporuje krvetvorbu a aktivuje látkovou přeměnu v buňkách. Máte někdy nervy a jste ve stresu? Tak to si tento salát také dopřávejte v dostatečném množství, zvyšuje totiž odolnost vůči nadměrnému zatížení, zlepšuje soustředění i výkonnost a celkově posiluje duševní vitalitu.

Polníček můžete mít k dispozici po celý rok

Když budete polníček postupně vysévat, nejprve hned zjara a pak v polovině podzimu, můžete si z něho čerstvého salátu užívat opravdu po celý rok. A to nejen při pěstování doma, ale i venku na záhonu, protože dokonale odolává mrazu.

Úrodu je možné sbírat zanedlouho

Salát je připraven ke sklizni většinou 40 až 70 dní po výsevu, jakmile mu naroste zhruba čtvrtý pár listů. Lístky můžete sklízet buď vytržením celé rozety i s kořínky, anebo samostatným odtržením největších listů a nechat polníček dál růst. Myslete však na to, že je polníček krátkověká plodina, proto je lepší ji sklidit co nejdříve.

Dopřejte polníčku světlo a slunce

Vždy je lepší k pěstování zvolit lokalitu, kde bude dostatek světla a co největší přísun slunečních paprsků. Optimální teplota pro zdravý vývoj rostlin je od 10 do 25 °C. A jak již bylo zmíněno, chladné klima či mráz polníčku téměř nevadí. S přehledem snese i teploty kolem mínus 10 °C. V případě tužší zimy můžete polníček ochránit netkanou textilií, nebo mu udělat fóliový kryt. Díky tomu se totiž nezastaví růst.

Odpovídající půda je základ

Polníček patří k druhům listové zeleniny, které si libují ve vlhčí a dobře propustné půdě. Ideální je substrát pro výsev. Vyhněte se těžkým půdám, ty polníčku v žádném případě nevyhovují. Rostlina preferuje půdy, které se pohybují od mírně kyselých až po neutrální pH (6,5 až 7,0). Vzhledem ke krátkému vegetačnímu období není hnojení nutné. Půdu je vhodné obohatit před výsevem dobře vyzrálým kompostem. Během růstu poznáte, že polníček vyžaduje dodávku živin tak, že jsou jeho listy bledé.

Za slunných dnů dejte polníčku dostatek tekutin

Nejlepší je polníček zalévat hned po ránu. Během letního období, kdy slunce svítí velkou část dne, zalévejte polníček více a častěji. Bude vitální a dostatečně šťavnatý.

Zdroje: www.jaktak.cz, www.bylinkovyraj.net, www.zahrada-centrum.cz