Období podzimu je kromě jiného i časem, kdy dozrávají vlašské ořechy a nastává doba jejich sběru. V případě, že si nechcete během této činnosti zničit záda stálým ohýbáním se nahoru a dolů, zkuste si doma vlastnoručně vyrobit praktického pomocníka. Na jeho realizaci budete potřebovat jen tři součástky.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Jak vyrobit sběrač vlašských ořechů

Budete potřebovat instalatérskou spojku s dvěma pružinkami, které je potřeba osadit podle velikosti ořechů, budou později „lapat“ ořechy. Kleštěmi mírně zmáčkněte z obou stran konce pružiny a poté nasaďte spojku na odpadovou ¾“ trubku. Pak už jen stačí kráčet s trubkou pod stromem a vtlačovat spadané ořechy do trubice. Jakmile je trubice plná, vysypte nasbírané ořechy druhým koncem do zeleninové bedýnky.

Ve sběru vás nezastaví ani vysoký plot

Velkou výhodou této pomůcky je nejen jednoduchý sběr, který je šetrný k vašim zádům, ale snadno se dostanete i ke spadaným ořechům za plotem. Jednoduše vystoupejte na žebřík a praktickým sběračem sáhněte za plot. Ořechy sbírejte jednoduchým již známým způsobem.

Kdy začít se sběrem

Konkrétní datum nečekejte, řiďte se přírodou. Vyčkejte, až začnou padat zralé plody samovolně na zem. Aby se vám později ořechy snadněji sklízely, není od věci předem posekat trávu či shrabat listí.

Chraňte své ruce před zbarvením

Protože slupky z vlašských ořechů barví do hněda, vždy raději pracujte v rukavicích. Vyhnete se obarveným rukám. Odstraňte vždy zelené slupky, ořechy uložte na vzdušné lísky či síta a nechte je dostatečně proschnout. Pokud ještě budou slunné dny, jde o nejlepší způsob sušení. V chladnějších dnech jim klidně dopřejte místo v teple, i někde u topení. Suché ořechy můžete dlouhodobě skladovat na suchém a temném místě.

Vlašské ořechy jsou zdravé mlsání

Velmi chutná a oblíbená potravina je plná vitamínů, zdravých tuků a cenných látek jako je například hořčík a zinek. Významně jsou zastoupeny i vitaminy B1, B6, E a kyselina listová. Ořechy se díky obsaženým látkám aktivně podílejí například na odbourávání špatného cholesterolu.

Zdroje: www.sazenicka.cz, www.florapack.cz, www.ceskestavby.cz